fbpx Музикалната академия в партньорство с Huawei обявява конкурс за кратка музикална композиция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Музикалната академия в партньорство с Huawei обявява конкурс за кратка музикална композиция

Sounds like You” е музикален проект, с който Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Huawei Consumer Business Group в България и радио Classic FM целят да провокират младите хора – както студенти на Академията, така и всички, които обичат не само да слушат, но и да композират музика, да изразят себе си чрез нея.

Негов организатор е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, която празнува своята 100-годишнина и е единственото висше училище за професионални музиканти в България, включващо пълния спектър на музикално-теоретичните и изпълнителски специалности. Нейни преподаватели и възпитаници са оставили ярки следи на световната музикална сцена, а днес Академията е модерна образователна и творческа институция с неповторимо присъствие както в традиционните, така и в най-смелите и авангардни прояви на музикалните изкуства у нас и по света.

Проектът стартира на 1 септември с конкурс за кратка музикална композиция “Sounds like you”. От 1 до 22 септември всеки желаещ на възраст до 30 години може да изпрати своя творческа композиция, без ограничения в жанр и стилистика, с която изразява себе си чрез музиката, в рамките на 60 до 120 секунди. Всеки участник да може да предложи само по една композиция.

Професионално жури ще избере Топ 10 творби според критериите, подробно описани в Пълните условия на конкурса (линк), като на този етап то няма да знае имената на авторите им. Всеки член на журито оценява индивидуално всяка подадена творба, като я слуша само на новите слушалки Huawei FreeBuds 4.

Първите 10 композиции, събрали най-висока обща оценка от членовете на журито, ще се публикуват в YouTube канала на Huawei Mobile за България, заедно с имената на техните автори. 

Следващият етап на конкурса включва дискусия на живо между членовете на журито, с която те избират победителите на Първо, Второ и Трето място в конкурса, които ще се обявят на 1 октомври – Международния ден на музиката.

Техните автори ще получат нови слушалки Huawei FreeBuds 4, както и възможността да чуят творбите си в националния ефир на Официалния медиен партньор на конкурса – радио Classic FM, единственото радио за класическа музика в България и на Балканите.

Топ 10 финалисти след първия етап ще се борят и за Специална награда. Тя ще се определи на база на броя харесвания на композицията в YouTube, където е публикувана. Нейният автор също ще получи Huawei FreeBuds 4.

Всеки конкурс за млади таланти трябва да води към тяхното по-нататъшно развитие. Затова  Голямата награда, която ще получи авторът на творбата, класирана от журито на Първо място, освен Huаwei FreeBuds 4, е индивидуален майсторски клас с композитора Петър Дундаков към Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Председател на журито на конкурса е проф. д-р Кремена Ангелова – декан на Теоретико‐композиторски и диригентски факултет на Националната музикална академия. Съставът му включва още проф. д-р Цветан Недялков – ръководител катедра „Поп и джаз изкуство“ към Вокалния факултет на НМА, специалност „Китара“,  композиторът Петър Дундаков – автор на музиката от филма „Възвишение“ и много други български филми и сериали. Сред членовете са и певицата Михаела Филева, както и водещата в Classic FM радио Радостина Узунова.