fbpx Настъпва ерата на 5G | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Настъпва ерата на 5G

Навлизането на 5G отваря нови възможности за много индустрии и сектори. Южна Корея, Япония, Китай и САЩ ще са лидерите, според прогнозите, с най-бърз растеж при 5G абонаментите. 5G ще свързва всички типове устройства, реализирайки нови практически приложения свързани с Интернет на нещата (Internet of Things); преходът ще разкрие нови пътища за ИКТ трансформация за индустрии и сектори.

В Северна Америка трафикът на данни за смартфон ще нараства от 3,8 до 22 GB на месец през 2021 г.; в Западна Европа увеличението ще е от 2 до 18 GB на месец.

С 20 нови мобилни широколентови абонамента, активирани всяка секунда днес, глобалното увеличение на мобилните абонаменти е видима причина на повишаването на трафика на данни. В момента броят на мобилните абонаменти е равен на броя хора на планетата; а през 2016 г. ще бъдат достигнати емблематичните четири милиарда потребители глобално, които използват смартфон.

Рима Куреши, старши вицепрезидент и главен директор Стратегия в Ericsson, казва: "5G означава много повече от по-бързи мобилни услуги. 5G ще даде нови практически възможности, свързани с Интернет на нещата. Например, Ericsson е създал и тества прототип за прилагане на 5G свързващи функции за анализ на данни в обществения транспорт, който може да спести ресурси и да доведе до намаляване на задръстванията и въздействието върху околната среда. Трансформация на ИКТ ще се наблюдава все по-често в различни индустрии, като 5G ще е основна движеща сила за преминаването от визия към реалност на идеите през следващите години."

Видеото доминира в трафика на данни: Глобалният мобилен трафик на данни се очаква да нарасне десетократно до 2021 г., и видеото се очаква да генерира 70% от общия мобилен трафик през същата година. В много мрежи днес, YouTube съставлява до 70 на сто от целия видео трафик, докато делът на видео трафика от услуги като Netflix може да достигне до не повече от 20% на пазари, където е наличен.

Континентален Китай изпреварва САЩ като най-големия LTE пазар в света: До края на 2015 г., Китай ще има 350 милиона LTE абонамента, представляващи почти 35 на сто от общия размер на LTE абонаментите в света. Районът се очаква да има 1,2 милиарда LTE абонаменти през 2021.

Африка става все по-свързан континент: Преди пет години е имало 500 милиона мобилни абонаменти в Африка; до края на 2015 г. този брой ще се удвои до 1 милиард. Повишената свързаност подобрява перспективата за финансово приобщаване за 70-те процента, които не използват банкови услуги, благодарение на развитието на мобилните парични услуги в цяла Африка.

ИКТ стимулира икономиката с ниски въглеродни емисии: ИКТ ще позволи икономии в потреблението на енергия и емисиите на парникови газове във всички други сектори на промишлеността. Общото намаление на емисиите може да бъде до 10 гигатона CO2e, което представлява около 15 на сто от световните емисии на парникови газове през 2030 г. Това е повече от сегашния въглероден отпечатък на САЩ и ЕС, взети заедно.

Данните са от последен доклад на Ericsson.