fbpx Не използваме достатъчно туристическия потенциал на страната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Не използваме достатъчно туристическия потенциал на страната

Не използваме достатъчно туристическия потенциал на страната

Въпреки огромния си потенциал България е на едно от последните места в Европа по съоръжения за планински туризъм. Това каза по време на среща-дискусия за развитието на планинския туризъм министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Страната ни изостава значително в развитието на планинския ни туризъм“, каза министър Ангелкова. В Австрия на площ от 10 кв. км се пада по 1 км ски писта, в Германия – на 300 кв. км по 1 км ски писта, а в България на площ от 579 кв. км се пада по 1 км ски писта. „В България има общо 32 ски зони и общо 110 лифта“, посочи Николина Ангелкова. За сравнение в Чехия има 176 ски зони с 816 лифта, в Австрия – 254 ски зони с 3028 лифта, а във Франция – 325 ски зони и 3595 лифта. „При такива показатели не можем да бъдем конкурентоспособни на туристическия пазар“, допълни министърът на туризма. По думите й България има потенциал за нови ски писти и съоръжения, които да бъдат изградени, но без да се нарушава екологичната среда, парковете, флората и фауната.

Министър Ангелкова призова да се търси баланс при решаването на тези въпроси и даде за пример Испания, където туризмът е основният отрасъл с принос за излизане от кризата чрез откриване на нови работни места и увеличаване на приходите. Тя предложи да се обединят усилията на всички заинтересовани страни в намирането на правилните решения за развитието на зимния и планинския туризъм така, както са го направили Германия, Австрия, Франция, Италия, Швейцария, Андора и др.

Планината не трябва да се възприема само като място за практикуване на зимни спортове – в нея има възможност за пешеходен, рекреативен и приключенски туризъм, както и за планински екотуризъм, и държавата трябва да осигури възможност на хората да ги практикуват. „Нашата страна е на второ място по биологично разнообразие в Европа, а лифтовете са най-зеленият транспорт“, припомни Николина Ангелкова. Тя допълни, че страната ни има достатъчно възможности да се изградят нови ски зони и лифтове, но без да се нарушава биологичното равновесие. „Зимният туризъм заедно с голфа привличат висок клас туристи, които харчат четири пъти повече средства в сравнение с масовия летен туризъм“, каза още министър Ангелкова.

България има реалния шанс да влезе в челните места в Европа по развитие на зимния туризъм. „Вече сме утвърдена ски дестинация за сериозни пазари и сме включени в календара на Световната ски федерация, което ни поставя в доста добри позиции сред конкуренцията, но трябва да ги надградим“, категорична бе Николина Ангелкова.

„Само с общи усилия ще можем да наложим България като разпознаваема целогодишна дестинация“, допълни още министърът. „Действията ни трябва да бъдат насочени към стартиране на промени в законите, модернизиране на съществуващите съоръжения и дългосрочно планиране, без да нарушаваме националното и европейското законодателство. Сегашните ски съоръжения трябва да гарантират безопасност, особено където са материално остарели. Трябва да намерим компромисен вариант да се облагороди инфраструктурата в планините така, че да отговори на нуждите на местните хора и да посрещне очакванията на всички туристи“, обобщи Ангелкова.