fbpx Товаропотокът от и до пристанище Солун се е увеличил | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Товаропотокът от и до пристанище Солун се е увеличил

Товаропотокът с контейнери от и до България през миналата година се е увеличил близо два пъти в сравнение с 2010 г. – от 9.068 до 16.030. Тази тенденция продължава и през 2013 г., като трафикът за периода януари – август се е увеличил от 13.512 до 16.030 контейнера, което е с 29% повече в сравнение със същия период миналата година. Потокът от и до България се е превърнал в най-бързо разрастващия се в Пристанище Солун.

Български превозни компании заемат голям дял от сухопътния транспорт през Пристанище Солун, а български спедиторски компании развиват тесни връзки с корабни линии, корабни агенти, спедитори и представители на Пристанище Солун.

Пристанището подпомага развитието на пътната и железопътната инфраструктура, която свързва България и Гърция, както и комбинирания транспорт и улесненото преминаване на границата между двете държави-съседки. Счита се, че коридор IV е ключов проект за комбинирания транспорт на товари от Далечния Изток до Централна Европа през пристанището в Солун. Той служи и за надеждна железопътна връзка, която преминава през балканския регион и която е от полза за тясното сътрудничество между железопътните оператори.

Изграждането на депа в България, от които минимум едно в София, с добри железопътни връзки и опростени митнически процедури са част от стратегията на Пристанище Солун. По този начин ще се създадат по добри условия за бизнес в България и в региона.
Пристанище Солун проучва всички възможности да прокара нови маршрути за комбиниран транспорт от Солун през българските пристанища или да изгради логистични центрове до Черно море и централните европейски пазари.