fbpx Нов туристически продукт за празника на Несебър | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нов туристически продукт за празника на Несебър

Нов туристически продукт ще представи Община Несебър на празника на града – 15 август. „Духовният път” първи ще извървят гостите на тържествата – туристи и жители на Несебър. Община Несебър е спечелила проект по ОП „Регионално развитие”, мярка 3-1 и осигурила 1 650 000 лева за реставрацията на две от старите църкви - „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”. Реставрацията на църквите ще започне веднага след края на лятото и ще продължи две години.

Средновековните храмове „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева” поставят началото на специализирания туристически маршрут, наречен „Духовният път”. Така Несебър започва да вгражда културния и поклонническия туризъм в традиционно развивания в региона ваканционен туризъм. Общината продължава да работи по проекти за реставрация на всичките 11 средновековни църкви, включени в маршрута. Вече е внесла проект за реставрация на църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Всички храмове ще бъдат реставрирани и консервирани, пътят ще бъде обозначен, а църквите осветени. „Духовният път” включва и други паметници на културата. Общината има готовност да кандидатства и с проект за реставрация на термите. Финансиране ще се търси и директно от Брюксел, част от парите е възможно да осигури Норвежкото правителство.

През тази година празникът на Несебър ще се проведе под мотото „Съзиданието и паметта – пътят на града”. В два поредни дни – 14 и 15 август, Несебър отново ще се превърне в средище на различни културни и развлекателни прояви.
Празникът ще започне на 14 август с тържествено литийно шествие и вечерна литургия в храм „Св. Успение Богородично”. По-късно деца и несебърски художници ще изрисуват стената под Южния парк. Част от „подгряващата” празнична програма е и конкурсът „Кралица Несебър 2011” в амфитеатъра, на който за жури са поканени всички Марии от общината. В Община Несебър 650 жени носят това име. 365 от тях вече са потвърдили участието си в журито на конкурса. По-късно специално за тях ще е концертът на Веселин Маринов. Тържествена литургия в храм „Св. Успение Богородично”, издигане на националния флаг и награждаване на изявени граждани на Несебър пред крепостните стени ще поставят началото на празника още в сутрешните часове на 15 август. В 10 часа там ще бъде представен и туристическият маршрут „Духовният път” и всички гости на празника ще извървят първите 150 метра от него.