fbpx Ново оптично трасе ще сръзва Атина и Солун, а след това София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ново оптично трасе ще сръзва Атина и Солун, а след това София

Доставчикът на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа United Group започва нов мащабен инфраструктурен проект – изграждане на ново оптично трасе между Атина и Солун, който ще бъде част от по-голяма регионална инфраструктура, целяща да подобри опорната оптична мрежа на United Group в Югоизточна Европа. 

Изграждането на новото оптично трасе ще започне през септември 2024 г. и ще завърши до края на 2025 г. Дейностите по изграждането в Гърция ще се реализират от United Fiber, дъщерното дружество на United Group, което е вторият по големина доставчик на високоскоростна отична мрежа (FTTH) в страната. Този проект е част от по-мащабна стратегия на United Group за допълнително разрастване и надграждане на портфолиото от кабелни инфраструктурни активи.

Новият наземен кабел Атина – Солун ще осигури нови 548 километра оптична мрежа, преминавайки през 8 ключови града в Гърция: Атина, Солун, Волос, Ламия, Лариса, Ливадея, Катерини и Тива.

От Солун, новото трасе ще свързва София и Белград и пресичайки целия Балкански регион, ще достига до основните хъбове в Западна Европа през Любляна.

Новият наземен кабел ще подобри и подсили съществуващата оптична мрежа в посока изток към Турция и Близкия изток, ще даде повече възможности за съществуващите оптични кабелни връзки с България. На запад и юг, новият маршрут ще бъде част от съществуващата опорна инфраструктура, свързваща Атина със съществуващите подводни кабели към Италия и о. Крит.