fbpx Община Видин дигитализира сметосъбирането | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Община Видин дигитализира сметосъбирането

Община Видин използва решения на А1 от „Интернет на нещата“ за повишаване на ефективността чрез облачна високотехнологична система за интелигентно сметосъбиране и улесняване на дейностите по таксуване при паркиране в „Синя зона“. Високотехнологичните услуги на А1 помагат на представителите на общината да повишават чистотата и качеството на живот във Видин и околните населени места, да оптимизират дейността на паркингите, както и да реализират по-добра събираемост на таксите за паркиране в обособените за това места.

Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби“ в А1 България, заяви: „IoT и ICT услуги за бизнеса и публичните институции имат все по-голяма роля за повишаване на ефективността и оптимизиране на разходите. Решенията от „Интернет на нещата“, които внедрихме в община Видин, ясно показват как технологиите помагат за подобряването на градската среда и качеството на живот на гражданите.“

„Постигането на икономически и екологични ползи с помощта на технологиите ни дава увереност, че пътят на дигитализацията, който сме поели заедно с нашия доверен партньор А1 България, е в правилната посока. “, коментира д-р Цветан Ценков, кмет на община Видин.

С услугата на А1 за интелигентно сметосъбиране общо 2075 контейнера в общината са оборудвани с датчици. По-голямата част - 1976 от умните контейнери са поставени на територията на град Видин, а останалите 99 са разпределени в няколко населени места в общината – селата Въртоп, Гайтанци, Гомотарци, Кошава и Сланотрън. Информацията от умните устройства се предава към софтуерна платформа, чрез която представителите на община Видин разполагат с анализи в реално време и могат да оптимизират маршрутите на сметосъбиращите камиони или да променят локациите и броя на поставените контейнери. По този начин се повишава чистотата на градската среда и въздуха и се намаляват разходите за сметосъбиране.

Проектите по дигитализация в община Видин включват също и внедрената от А1 система за контрол и управление на услугата „Кратковременно паркиране”, тип “Синя зона”. Решението на А1 помага на общината да повиши с над 50% на приходите си от паркинг зони и обособени за това локации, които обхващат общо над 900 паркоместа в града. Същевременно, технологичната услуга помага и за намаляване на трафика в града за търсене на свободно паркомясто. Ползите от това са, че от една страна се понижава замърсяването на въздуха, а от друга – пести се време на гражданите и гостите на крайдунавския град. Данните показват, че чрез решението на А1 времето за търсене на място за паркиране намалява с до 43%.

Системата за управление и контрол на кратковременното платено паркиране в централната част на град Видин улеснява, автоматизира и организира целия процес по администриране, контролиране на платено преференциално паркиране. То обхваща също служебните абонаменти, събирането на такси за паркиране, както и санкциониране на нарушители. Един от основните компоненти на системата е софтуерът, който анализира и управлява постъпилите данни в системата в реално време.

Решенията за интелигентно сметосъбиране и умно паркиране са част от все по-богатото портфолио от услуги на А1 в сферата на „Интернет на нещата“. Заради множеството му предимства при този тип решения А1 използва технологичния стандарт 3GPP-базиран Narrowband-IoT (NB-IoT). Сред тях са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката. Друго предимство на технологията е, че тя работи в лицензиран честотен диапазон, което практически осигурява защита на комуникацията от външни влияния.