fbpx Обсъдиха мерки за намаляване на административната тежест | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Обсъдиха мерки за намаляване на административната тежест

Обсъдиха мерки за намаляване на административната тежест

Договорите за покупко-продажба на автомобил между граждани няма да подлежат на нотариална заверка. Правителството одобри 88 мерки за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Стана ясно още, че първоначално броят им е бил 89, но в последствие една от тях е била оттеглена. Става въпрос за облекчение на регулаторните режими за фирмите, които изкупуват скрап. Сега те са задължени да внасят гаранция от 25 хил. лева, за да упражняват своята дейност. Предложението за намаляване на нейния размер е направено от Министерството на околната среда и водите, но по настояване на бизнеса тя е отложена и в момента текат дискусии по темата.

Въпреки първоначалния отпор на Националното сдружение на общините и нотариусите за премахването на наториалната заверка при продажбата на автомобили заради опасенията за загуба на приходите, кабинетът е стигнал до консенсус по темата. Сега мярката е записана така, че да се намали реално административната тежест за гражданите, но без това облекчение да се отрази негативно върху приходите от такси в общинските бюджети.

Все още се обсъждат сценарии как точко МВР да гарантира изрядността на сделките за автомобили и това двете страни са се издължили един на друг. Промяната ще бъде включена като изменение в Закона за движение по пътищата, посочи вицепремиерът. Законопроектите вече са готови и предстои през следващата седмица да бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание.

Друга мярка е свързана с премахването на разрешителните, които работодателите са принудени да вадят при полагането на извънреден труд на служителите. Това предложение обаче е срещнало отпор на синдикатите и преддстои да бъде обсъдено на Тристранния съвет за сътрудничество.
Кабинетът продължава работа по облекчаването на още 100 режима в администрацията. По тях все още се работи, като се очаква те да бъдат внесени за обсъждане в Министерския съвет до края на ноември.