fbpx М-Тел започва мащабна инициатива в подкрепа на приемната грижа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

М-Тел започва мащабна инициатива в подкрепа на приемната грижа

М-Тел започва мащабна инициатива в подкрепа на приемната грижа

Мобилтел постави началото на мащабен проект в подкрепа и популяризиране на приемната грижа. Той ще се осъществи в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум и Държавна агенция за закрила на детето.

В рамките на „Приеми дете. Създай бъдеще” компанията ще предостави на 100 нови приемни семейства ежемесечна финансова помощ за период от една година. Семействата, приели в дома си дете, лишено от родителски грижи, ще получават допълнителни 100 лева всеки месец, които да покриват част от техните разходи. За пожелалите да се погрижат за отглеждането на дете с увреждане, подкрепата ще бъде удвоена. Инициативата ще включва и информационна кампания в цялата страна през 2012 година, с която да се популяризира социалната услуга и възможностите за нейната успешна реализация.

Допълнителната финансова помощ от Мобилтел ще бъде достъпна за онези семейства, които заявят интерес да станат приемни родители след 1 януари 2012 г., и които бъдат утвърдени като такива след преминаването на регламентирания от Закона за закрила на детето подбор.

Приемната грижа е възможност за децата, лишени от грижите на собствените си родители, да израснат в семейна среда, да установят емоционална връзка с приемните си родители, да усвоят социални модели на поведение и да развият своя потенциал за независим живот. Развитието на „социалната услуга”, като алтернатива на институционалното отглеждане на деца, е изключително важен елемент от реформата на настоящата система.

Проектът „Приеми дете. Създай бъдеще” ще подкрепи приетия от правителството План за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. Той цели затварянето на 137 социални домове за деца в следващите 15 години и предотвратяване на изоставянето на деца в подобни институции. В тази връзка инициативата на Мобилтел е навременен отговор и на нуждата от приемни родители, която се очаква да възникне след влизането в сила през 2013 г. на забрана за изоставяне на бебета от 0 до 3 в социални домове.

Facebook коментари