fbpx Преводачите на "Интелект" ще превеждат българската история на английски език | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Преводачите на "Интелект" ще превеждат българската история на английски език

“Изкуството на превода е в емоцията.” – под този надслов започва съвместната си работа Агенция за преводи “Интелект” и сайта “Българска история”, които си поставят амбициозната задача да бъде направен превод на историята на България. За да бъде пресъздаден всеки един от хилядите текстове на сайта е необходима не само сериозна и задълбочена езикова култура на преводача, но и емоционална ангажираност.

“Имаме 7 годишен опит в сферата на преводаческите услуги”, споделя Ваня Ананиева, основател на Агенция Интелект. “Да превеждаш на чужд език историята на родината си, да имаш възможността с думи да докоснеш иноземците и да им пресъздадеш емоцията от вековното съществуване на един народ – това за мен лично е огромно предизвикателство и висока отговорност”, допълва Ананиева.

Проектът “Българска история” стартира през 2012 г., когато група ученици от 12 клас решават да обединят усилия и да създадат сайт, който да дава познание за миналото на българите. Освен изключителният по своята полезност сайт, екипът на “Българска история” създава образователни клипове и късометражни филми, посветени на бележите личности и събития от родното минало. Тази година основателите на сдружение “Българска история” - Марио Мишев и Иван Кънчев, бяха отличени в проекта на Дарик радио – 40 до 40 за обществено значим принос.