fbpx Очакват 2.9% инфлация в края на годината | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очакват 2.9% инфлация в края на годината

Очакват 2.9% инфлация в края на годината

етикети

Инфлацията в България в края на тази година ще достигне 2.9%, а средно за цялата година ще бъде 2.2%. Това става ясно от последния тримесечен анализ за икономиката на страните от Централна и Източна Европа, подготвен от анализаторския екип на УниКредит. За 2013 г. прогнозата е средно-годишната инфлация да достигне 2.5%.

Още през март и април инфлационните очаквания за годината бяха леко повишени основно заради заявените намерения от страна на държавния регулатор да повиши цените на електроенергията. Според доклада на УниКредит бъдещата инфлация ще бъде движена основно от вътрешни фактори, като най-голямо влияние ще оказва пазарът на труда.
Според доклада на УниКредит БВП на България през тази година ще възлиза на 39.4 млрд. евро, а през 2013 г. ще достигне 40.8 млрд. евро. През първото тримесечие на 2012 г. растежът на БВП се забави близо до нулата, след като износът загуби позиции.

От началото на годината финансите на публичния сектор показаха значително подобрение, се посочва още в доклада на УниКредит. Бюджетният дефицит с натрупване за първите четири месеца на годината намаля до едва 0.3% от БВП в сравнение с вече много ниската стойност от 0.7% преди година. Въпреки стагниращото вътрешно търсене, фискалните приходи отчетоха впечатляващ ръст от 7.4% спрямо първите четири месеца на миналата година. Увеличението се дължи най-вече на повишението от 22% в приходите от ДДС.

Анализаторите очакват през втората половина на 2012 г. или в началото на следващата година кредитният рейтинг на България да бъде повишен. Ако това се случи, приоритетът на правителството най-вероятно ще се измести от редуциране на цената на финансиране към осигуряване на по-голяма част от нужните обеми нов дълг на външните пазари, за да се увеличи вътрешната ликвидност и по този начин да се подобрят условията за емитиране на нов дълг в реалната икономика.