fbpx Офроудъри ще се надпреварват в Балкана | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Офроудъри ще се надпреварват в Балкана

От 20 до 24 юли тази година, Балканът около Копривщица ще е домакин на международната оф-роуд надпревара RFC Balkans 2016. Тежкото състезание, което ще събере участници от България и съседните балкански държави, е част от световните оф-роуд серии, под шапката на легендарната надпревара Rainforest Challenge, чиито грандиозен финал се провежда всяка година в джунглите на Малайзия.

Тази година, състезанието – майка Rainforest Challenge празнува своя 20-годишен юбилей. Затова и организаторите на българската квалификационна серия са подготвили едно по-автентично събитие, доближаващо се до оригиналния формат. За разлика от дебютното издание на RFC Balkans миналата година, сега участници и фенове ще се простят с удобствата на хотелите, а ще изживеят пълноценно аутдор състезание. Лагеруването ще е под открито небе в планината, а придвижването между отделните биваци ще става изключително по оф-роуд терен.

RFC Balkans ще предложи три категории за участниците, според техните и на джиповете им възможности. Най-екстремният е клас „състезателен”, където екипажите ще се борят с изключително тежки препятствия, но освен да бъдат конкуренти, ще трябва да покажат и колегиалност и взаимопомощ, за да се справят с трудните трасета, особено в тежкия нощен етап „Зоната на здрача”. Победителят в състезателния клас ще получи и голямата награда – безплатно участие в юбилейния Rainforest Challenge в Малайзия.

 

Новост тази година е класът Adventure Sport. Автомобилите в този клас трябва да покрият минимални технически изисквания за сигурност. За тях е разработено отделно трасе и „Зона на здрача” с по-ниска трудност, но предизвикателни препятствия ще бъдат налице. Третият клас – Adventure touring, ще даде възможност на оф-роуд ентусиастите с не толкова подготвени джипове, да следват маршрута на RFC Balkans, без убийствено състезателно темпо.

 

През октомври тази година Грузия ще бъде за първи път домакин на състезание от веригата RFC Global Series. Луис Уии, основател и организатор на Rainforest Challenge, е посочил състезанието в България като успешен пример за адаптация на оригиналния формат. Той лично определи организационния комитет на RFC Balkans, в лицето на Петър и Ивайло Цанови и Теодора Велева, за наблюдатели на събитието в Грузия. Това е възможност за успешно бъдещо сътрудничество между двете държави и обмяна на опит в сферата оф-роуда. RFC Кавказ и RFC Balkans си подават ръка и увеличават голямото RFC семейство по света. А по този повод, представители на Грузинската оф-роуд федерация ще бъдат гости на българската надпревара, за да почерпят опит.