fbpx OMV България инсталира автоматични дефибрилатори в 20 бензиностанции в страната | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

OMV България инсталира автоматични дефибрилатори в 20 бензиностанции в страната

OMV България инсталира автоматични дефибрилатори на 20 бензиностанции на веригата, разположени на магистрали и транзитни пътища в страната, като това е първата подобна инициатива на компанията в България.

„Инсталирането на дефибрилатори на обекти на OMV е ценна дългосрочна инвестиция в здравето и благосъстоянието на нашите колеги, клиенти и всички пътуващи – нещо, което е основен приоритет за нашата компания. Надяваме се никога да няма необходимост някой от дефибрилаторите да влезе в употреба, но мисълта, че са на разположение в случай на нужда, ни дава надежда, че можем да допринесем за спасяването на човешки живот,“ каза Дечебал Тудор, управител на OMV България.

Автоматичните дефибрилатори за оказване на първа помощ при сърдечен арест са лесно достъпни и видими във всеки един от обектите, така че при нужда персоналът и посетителите на бензиностанциите да имат бърз, директен достъп до животоспасяващото оборудване. При инсталирането на апаратите е проведено и обучение по Европейски стандарти на персонала, което включва знания и практически умения за разпознаване на състоянието на сърдечен арест и оказване на първа долекарска помощ с кардиопулмонална ресусцитация (сърдечен масаж и изкуствено дишане) и автоматичен външен дефибрилатор.

По данни на Фондация „Първите три минути“ близо 10 000 души в България годишно са засегнати от сърдечен арест, като за много голям процент от хората той се случва извън болнично заведение. Сърдечен арест възниква, когато нормалната работа на сърцето спре поради електрическа малфункция, което причинява внезапна загуба на кръвообращение и води до липсата на приток на кислород за мозъка.

„Изследванията сочат, че използването на дефибрилатор през първите 3-5 минути от спирането на сърдечната дейност подобрява шансовете за оцеляване с 50-70%, а незабавната му употреба може да доведе до 90-95% преживяемост. Очевидно е, че колкото по-бързо пациентът получи адекватна помощ, толкова по-големи са неговите шансове,“ каза проф. д-р Иво Петров, председател на Българския съвет по ресусцитация.

Автоматичният външен дефибрилатор (АВД) е напълно автономно електронно устройство, което може да направи анализ на сърдечната дейност и в случай на необходимост да произведе електрически импулс (шок), който дава възможност на сърцето да възстанови нормалния си ритъм. Автоматичният дефибрилатор е изключително прецизен както в анализа, така и в изпълнението на дефибрилацията. Също така, апаратът дава гласови и текстови насоки на български език в целия процес на спасяване, като включително отчита качеството на оказването на първа помощ при изкуствено дишане и сърдечен масаж и дава насоки за корекция.