fbpx Операта "Фиделио" в концертно изпълнение | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Операта "Фиделио" в концертно изпълнение

етикети

 

Единствената опера на Лудвиг ван Бетовен ще се изпълни за втори и последен път този сезон в Софийската опера и балет като концертно представление на 8 юни от 19.00 ч. Новото в тази постановка е включването на текстове на известния съвременен немски философ, политолог и литературен критик Валтер Йенс, един най-големите борци против нацизма и жертва на кошмара му. Неговите философски размишления с „Разказът на Роко” са неразделна част от музикалната драматургия на шедьовъра на Бетовен.

С вълнуващите си теми за героизъм и свобода творбата е една от най-великите, писани някога. Тя продължава да е мощен символ на свободата в нашето време, точно както в епохата на Наполеон, когато е създадена. Вплетените в произведението текстови интермедии на Йенс са логична замяна на диалозите в стила на „зингшпила“, с разкази на главния герой Роко, чиято роля е заел гласа на съвременника, в случая самият Валтер Йенс. В Германия са го наричали „малкия Волтер” на Федералната република и е известен с документалната биография „Жената на Томас Ман”.

Изключителната, будна и винаги предупреждаваща с перото си публицистична фигура на Йенс потвърждава Бетовеновия апел, че хората от цял свят, не само германците от близкото минало преди падането на стената между „Изтока и Запада, са имали един стремеж: свобода, демокрация, правосъдие, солидарност и сигурност. Това обединява хората и успешно събира”. Това е и днешният апел на умните политици. В концертното представление на Софийската опера „Фиделио” забележително е и участието на аплодираните в продължение на много години изпълнители на Кралската опера в Лондон и Вагнеровия фестивал в Байройт – басът от Австрия Курт Ридъл и немският тенор Ендрик Вотрих, които дебютираха в това заглавие в Софийската опера на 15 декември 2013.

Григор Паликаров дирижира хора и оркестъра на Софийската опера и балет в изпълнението на шедьовъра на Бетовен. Спектакълът трае около 2 часа и 45 минути, с един антракт. Изпълнява се на немски език с български субтитри.