fbpx Операта стартира януари с Турандот и Княз Игор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Операта стартира януари с Турандот и Княз Игор

Операта стартира януари с Турандот и Княз Игор

С два шедьовъра на Пучини и Бородин започва месец януари в първия ни оперен театър. Завесата ще се вдигне за прочутата и последна опера „Турандот” на Пучини на 15 и 16 януари от 19 часа.

„Турандот” се играе с голям успех у нас и в чужбина. Нейната режисура е дело на академик Пламен Карталов. През 1986 г. и 1996 г. тя е поставена в Атина. С нестихващи аплодисменти е гледана през 2000 година в Япония от японския император и от хиляди японци. Триумфът на „Турандот” в Япония продължава и през 2008 година. Операта се появява на сцената на хълма Царевец във Велико Търново през 2008 г., а през 2009 г. в театъра на Марибор.

Като любима опера на почитателите на Пучини „Турандот” е почти всеки сезон в репертоара на Софийската опера и балет.

На 15 прочутата опера ще се играе със следният състав: Баясгалан Дашням, Мирослав Андреев, Ангел Христов, Костадин Андреев, Цветана Бандаловска, Атанас Младенов, Пламен Папазиков, Даниел Острецов, Николай Петров. Диригент е Борис Спасов

На 16.01.2015 в състава влизат Йорданка Дерилова, Мирослав Андреев, Светозар Рангелов, Мартин Илиев, Силвана Пръвчева, Атанас Младенов, Пламен Папазиков, Даниел Острецов, Николай Петров.

Коронната роля на монголката Баясгалан Дашням, която е завършия Музикалната академия в София е Турандот от едноименната опера. Тази роля отваря нови пространства за Баясгалан - тя записва в своята творческа биография над 70 спектакъла на операта “Турандот” у нас и в почти всички европейски страни. От огромно значение за нейното вокално развитие е участието и в Майсторския клас на Гена Димитрова. От 2002 е солистка на Софийската опера и балет.

За ролята си на Турандот Йорданка Дерилова споделя: „За мен Турандот е неземно красива, величествена и властна, високомерна и горда, саркастична, ледено студена и наслаждаваща се на цялото си надмощие над мъжете. Музиката също - мистична, нежна и драматична, завладяваща и държаща винаги в напрежение. Всичко това в цялата си хармония ми създава огромно удоволствие да пея и да се превъплъщавам в ролята на Турандот. Още, когато трябваше да направя своя дебют в постановката на Джанфранко де Босио в Австрия на реномираният фестивал в St.Margarethen и под палката на италианския диригент Марко Бохеми, бях уверена и убедена, че тази роля ще бъде моя любима партия, която пея с огромно удоволствие и наслаждение.