fbpx Самсон и Далила на софийска сцена | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Самсон и Далила на софийска сцена

 

 

 

Почитателите на оперното изкуство ще имат шанса да чуят великолепното мецосопрано Надя Кръстева и румънският тенор Даниел Магдал, които гостуват на сцената на Софийската опера и балет във великолепната постановка на аржентинския режисьор Уго де Ана „Самсон и Далила“.

 

На 27, 28 и 29 януари ще прозвучи творбата на Камий Сен-Санс, в която участват и първите сили на Операта: Цвета Сарамбелиева, Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Светозар Рангелов, Ангел Христов, Хрисимир Дамянов, Пламен Папазиков.

 

„Огненото изпълнение на българското мецосопрано Надя Кръстева като прелъстителка, напълно съзнаваща своето могъщество, представя абсолютно завършена комбинация от вокално майсторство, чувственост и невероятно силно сценично присъствие. Като прибавим към тази комбинация и удивително гъвкавите движения на нейното тяло, тя придава изцяло нови измерения и величина на този характер, с нюанси на грация, изящество и финес , които рядко се появяват в традиционните изпълнения на Далила като безжалостна и лукава жена, решена на отмъщение. Най-впечатляващото от всичко, гласът на Кръстева - перфектно съчетание от голям диапазон, сочни и богати тонове и подвижност – направи нейният дебют в операта на Сан Диего зашеметяващ.” Това пише Ерика Майнер в „Операпулс” за дебюта на Надя Кръстева в ролята на Далила в операта в Сан Диего (САЩ).

 

 

Румънският тенор Даниел Магдал прави дебют в Софийската опера в ролята на Самсон. Отело и Самсон са двата му любими персонажа, а творбата на Сен-Санс е предпочитаното заглавие в неговия репертоар. Разучава го за постановка в Националната опера в Букурещ преди няколко години. „Ролята на Самсон ми дава всичко, което един тенор иска да постигне в пеенето. На мен лично ми носи много голямо удовлетворение.“, казва Магдал, който е лирико-спинтов тенор. Познава работата на Уго де Ана и много я цени. „Той е много голямо име в света на операта и за мен е чест да участвам в негов спектакъл“, подчертава Даниел Магдал.

 

И двамата певци имат изградена международна кариера, шлифовани гласове, с красив колорит  и увереност в целия диапазон и е повече от удоволствие да се слушат и гледат на сцената на първата ни Опера.

 

Гост диригент е известният румънец Юрие Флореа.