Изложба на Тома Трифоновски

На 16 март, петък, от 18.00 часа Софийската градска художествена галерия ще представи ретроспективна изложба на Тома Трифоновски по повод 75 години от рождението му. Изложбата е с картини на СГХГ, НХГ, художествените галерии в Плевен, Сливен, Смолян, Димитровград, Враца и частни колекции.

Тома Трифоновски навлиза в българския художествен живот през 70-те години на ХХ в. и участва активно в него до края на живота си. Творчеството му съчетава традициите на православната иконопис с една модерна образност и колорит. Картините му, монументално обобщени и изчистени от детайли, същевременно въздействат по един камерен и интимен начин. Изградени чрез деликатно съчетаване на сходни тоналности, или чрез ярко противопоставяне на цветовете, образите неизменно отправят поглед извън времето и мимолетната материалност. Вглъбени в собствения си свят, те внушават идеята за прозрение, извисеност и одухотвореност.

В изложбата ще бъдат показани над 60 живописни произведения, бележещи различни етапи от творческия път на Тома Трифоновски. 

Facebook comments