fbpx Pleyel и Peugeot създадоха революционно пиано | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Pleyel и Peugeot създадоха революционно пиано

Pleyel и Peugeot създадоха революционно пиано

 

Откритото на 12 юни 2012 в Париж студио за глобален дизайн Peugeot Design Lab се впуска в един уникален проект, заедно с фабриката за пиана Pleyel. „Тази стъпка съответства на начина на работа на Pleyel през последните 10 години, обяснява Юбер Мартини, Президент на Къща Pleyel, на желанието ни да погледнем по нов начин дизайна и съвременния свят. Peugeot и Pleyel са компании с двестагодишна история, които работят по сходен начин“. (фабриката за пиана е създадена през 1807 г). Така след една година се ражда уникалното пиано, което виждаме днес.

Проектирането на този футуристичен инструмент изисква няколко месеца проучвания и тестове, проведени от дизайнери, инженери и специалисти по звука.
Първата задача е да се запази високото качество на звука на Pleyel, едновременно мек и колоритен, със силни ниски и ярки високи тонове, с хармоничен тембър. Освен това, трябва да се запази уникалното му туше.

 

 

Първата дръзка иновация е поставянето на механизма на пианото на нивото на клавиатурата.
За първи път изпълнителят се вижда от всички страни. Виждат се ръцете му и се създава по-силна връзка с публиката.

Също така за първи път, пианистът чува звука на инструмента с непознато досега качество. Поради новото местоположение на механизма, пред звука вече няма никаква преграда.
Премахната е традиционната подпора, като са изобретени лостове, които позволяват капакът да се отваря с една ръка и да се задържа без опора, идея, взаимствана от задния капак на автомобила.

Трите традиционни крака на пианото са заменени с един, закрепен в края на корпуса (кантилевър), което му придава невероятна лекота и елегантност. Тази иновация, взаимствана от архитектурата, създава ефект на изненада, позволявайки да възприемем тялото на инструмента, предполагаемо тежък, по съвсем различен начин.
Също така поставката за нотите е много финна, като не се вижда след сгъването си.

 

 

Тялото и акустичната дъска на пианото са от дърво, което реагира най-добре на звука, а капакът е изработен от въглеродна нишка заради лекотата, но и заради отразяването на звука. Рамката на инструмента е метална, за да носи цялата тежест, а кракът също е от въглеродна нишка и е запълнен с пяна, за да се избегне резонанс и да се постигне оптимална акустика.

Макар че пианото запазва класическия черен лак, Peugeot Design Lab е пренаписал традиционните кодове на този инструмент по отношение на обема, ергономичността и архитектурата. Новият език на формите изразява лекотата на предмета и поражда силно сценично внушение.
Дизайнерите успяват да придадат на експерименталното пиано динамика, позната от света на автомобила. Елегантният и чувствен силует, напомнящ за корпус на яхта, гарантира ново естетическо преживяване.