fbpx Оптимистични прогнози за ИТ бизнеса у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Оптимистични прогнози за ИТ бизнеса у нас

Оптимистични прогнози за ИТ бизнеса у нас

ИТ бизнеса опериращ на пазара в България, очаква ръст между 4 % до 10 % в различните пазарни сегменти за '2015 фискална година. На фона на задаващите се мобилни и облачни решения в ИТ индустрията, най-голям ръст ИТ компаниите очакват в приходите от услуги, следвани от продажбите на софтуер и консумативи.
По отношение на продуктовите линии фаворити на ИТ фирмите за ръст през '2015 година се оказват смартфоните, следвани от ултрабук и лаптоп системите.
B2B клиентите, изненадващо и държавната и общинска администрации (вероятно заради задаващите се местни избори '2015)  са с най-големи очаквания за повишаване на продажбите на ИТ бизнеса за '2015/'14.
На фона на тази оптимистична картина изненадващо идват и прогнозите за ръст на сивия пазар в ИТ бизнеса, като оценката за нерегламентирания пазар в София се оказва в пъти по-голяма от размера в страната.
ИТ дилърите и риселърите в България, работещи с крайни ИТ клиенти, продължават да са най-недоволни от ценовата политика, лошото поддържане и обслужване, а през последните години и от рекламата и маркетинга на ИТ хардуера и софтуера доставян в страната. Данните са от проучване на агенция CBN.