fbpx От началото на годината инвестициите са нараснали с над 90% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

От началото на годината инвестициите са нараснали с над 90%

Развитието на Международен панаир Пловдив, връщането на неговия пълен капацитет и привличането на международни партньори са ключов приоритет на Министерството на икономиката и индустрията. Това заяви министър Богдан Богданов по време на откриването на 77-ото издание на Пловдивския панаир. На изложението присъства и зам.-министър Ивайло Шотев.

Икономическият министър подчерта, че това изложение е един от основните фактори, които ще подпомогнат икономическото развитие на България. Той изтъкна, че страната ни трябва да привлича все повече иновативни компании.

През последната година България е доказала, че е страна, която е добро място за инвеститорите. По данни на БНБ от началото на годината преките чуждестранни инвестициите са нараснали с над 90% , а българската икономика дори и в тези трудни времена расте с близо 2%. Все повече нови компании поглеждат на България като потенциална инвестиционна дестинация.

По думите му приоритетът на правителството е България да стане част от Шенген до края на годината. Според него членството е важно не само за страната, но и за регионалната стабилност.

При откриването на 77-ия Пловдивски панаир Богданов акцентира на това, че фокусът на тазгодишното издание са високите технологии и иновациите. „Това е ясен показател, че България е дестинация, в която компаниите могат да работят ефективно и да се възползват от едни от най-облекчените и благоприятни данъчни условия. Ние имаме добри експерти, които могат и разработват бъдещите иновации“, подчерта министърът.

Богдан Богданов изтъкна два ключови български иновативни проекта.

Единият е за развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации, насочени към превенции от бедствия и аварии, мониторинг от гледна точка сигурност и охрана, на трафик. 

Другата е първата в Европа българска компания, която получи официално одобрение за автономни карго полети, които ще започнат от тази година от Гърция.