fbpx До дни ще ясни компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната криза | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

До дни ще ясни компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната криза

Поставихме и обсъдихме много актуални въпроси, но има една дума, която е изключително важна за нас и нашите партньори - предсказуемост. В резултат на кризите, здравна и енергийна, има една непредвидимост в бъдещи събития, която кара българските фирми да се чувстват несигурни и нестабилни. Ето защо се ангажирахме да им осигурим предвидимост и набелязахме конкретни мерки, коментира днес на брифинг след среща с работодатели вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Краткосрочни мерки:

- Първо, да намерим компенсаторен механизъм за бизнеса в резултат на наложения мораториум на решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Аз лично съм привърженик на мораториума, защото смятам, че така помагаме на домакинствата и семейства и ги предпазваме от удара на цените от 1 януари. Но такъв мораториум трябва да върви заедно с компенсаторни мерки – за българската икономика и фирми, за електроразпределителните дружества, за ЕСО, за ВиК сектора, дружествата, които, в резултат на този мораториум, ще натрупат загуби.

В последните дни се водят интензивни разговори – в Министерството на икономиката и индустрията, в Министерството на енергетиката, с финансовия министър и министър-председателя, така че до дни ние ще обявим тези компенсаторни механизми. Натрупаните свръхпечалби в производителите и търговци, трябва да се разпределят справедливо.

- Второ, мерките за подпомагане на българските фирми, които са засегнати от ковид кризата с ограничения в работата, да продължат и след 1 януари. Мерките „60/40”, „80/20” и други са до края на декември. Държим и от Министерството на икономиката и индустрията ще внесем предложение тези мерки да важат и след 1 януари.

- Трето, заедно да работим по предложения за изготвяне на бюджета за 2022 г. Има много въпроси, които касаят българската икономика и които трябва да залегнат в конкретни числа и политики в бюджета за следващата година.

Средносрочни мерки:

- Почти няма политик в България, който да не се е ангажирал преди изборите с намаляване на административната тежест и бюрокрацията за бизнеса. Твърдо сме решени това вече политическо клише да превърнем в реални действия, и то в много скоро време, така че да помогнем на българския бизнес и да го освободим от излишните тежести. Колегите са внесли предложения за близо 200 такива подзаконови нормативни актове. Започваме да работим по тях и ще направим в най-скоро време предложения какво от тях може да бъде отменено или променено, така че да помага в работата им.

- Стоят много важните теми за обвързване на образованието с икономиката и за осигуряването на професионални кадри за производството и индустрията

- На следващо място е намиране на начини на по-лесно финасиране, особено на малки, микро и средни предприятия.

Дългосрочно, заедно да работим по онази част от Плана за възстановяване и устойчивост, която касае малки, микро и средни предприятия, българските фирми, така че да можем да се възползваме от средствата, които са предназначени за България, коментира министъра.