fbpx От София до Бургас само по магистрала | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

От София до Бургас само по магистрала

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откриха и последния участък от магистрала "Тракия" от пътен възел „Зимница“ до Карнобат. Той ес дължина 34 километра. "Не по-късно от средата на следващата година автомагистрала „Марица" ще бъде готова", обеща държавният глава. Той припомни, че 2012-а е била годината на "Люлин", 2013-а - година на "Тракия", а 2014-а ще бъде годината на автомагистрала "Марица". Според него 2015-а трябва да бъде годината на "Струва".

Водосвет бе отслужен от сливенския митрополит Йоаникий. Той благослови магистралата и се обърна към бог да опази шофьорите и пътуващите по нея. Председателят на Управителния съвет на Пътната агенция Лазар Лазаров каза, че с качеството на пътя между Зимница и Карнобат не е правен никакъв компромис.

"Тракия" е с обща дължина 360 километра и е първата магистрала у нас, която е напълно завършена. Тя е част от Паневропейски транспортен номер 8. Финансирането на последния участък бе осигурено по проект на Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 година.