fbpx Oткриваме търговско представителство на България в Алжир | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Oткриваме търговско представителство на България в Алжир

Ще подкрепим българския и алжирския бизнес да реализира всички съвместни проекти като разкрием Служба по търговско-икономическите въпроси към Посолството на България в Алжир. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на откриването на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество. Двадесетата сесия на комитета се провежда след три годишно прекъсване. На отриването присъстваха и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров.

Министър Стойнев бе категоричен, че страната ни ще разшири сътрудничеството си с Алжир в духа на съществуващите от десетилетия традиционно добри връзки. С цел интензифициране на стокообмена и инвестициите между двете държави сътрудничеството трябва да бъде възстановено и поддържано, допълни той. Търговският представител на България в Алжир ще улесни сътрудничеството между представителите на бизнеса от двете страни, подчерта Стойнев. „Можете да разчитате на нашето съдействие, осъществяване на контракти и реализиране на съвместни инициативи и проекти”, категоричен бе той пред представителите на алжирския бизнес. Те от своя страна изразиха задоволство от плановете за разкриване на СТИВ, тъй като това е категоричен сигнал за държавна подкрепа за задълбочаване на двустранното сътрудничество. Българският министър подкрепи идеята на председателя от алжирска страна Хосин Несиб – министър на водните ресурси на Алжир, да се създаде координационен механизъм на експертно ниво за поддържане на двустранните отношения. Министър Несиб подчерта, че така ще бъде даден тласък на научните, техническите и икономическите взаимоотношения, за да достигнат потенциалните си нива.

По време на официалната визита на българската делегация в Алжир бе открит и двустранен българо-алжирски бизнес форум. Българската бизнес делегация е представена от 17 фирми, работещи в сферата на: фармацията, енергетиката, машиностроене, консултантска дейност, части за диагностика на автомобили и други.