fbpx Отличиха студенски проекти за градска среда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отличиха студенски проекти за градска среда

На официална церемония днес обявиха победителите в студентския конкурс Sofia Answers. за обновяване на градската среда, организиран от Siemens България и подкрепен от Столична община, Технически университет София и Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Участници от двата университета представиха свои визии и решения за градското развитие на София, а специално жури с участието на главния изпълнителен директор на Siemens, Боряна Манолова и главния архитект на София, арх. Петър Диков, избра най-добрите сред тях. В оценката на проектите се включиха още представтелите на двата участващи университета, сдружение Трансформатори и Асоциация за развитие на София.

Четирима от отличените ще заминат за Виена и Лондон. Това са съответно Иво Георгиев и Елвис Бабуров (ТУ) с проекта Smart Grid - The Way We Control The Power за ограничване на вредните емисии във възуха чрез изграждане на умна електропреносна мрежа и Георги Александров и Цветелин Анев (УАСГ) за проекта ‘’Енергийно дърво’’ – изграждане на енергийноефективен паркинг в центъра на София (със система за зареждане на електромобили и соларна система на покрива на паркинга). Иво и Елвис ще имат възможността да посетят уникалната енергоспестяваща сграда Siemens City във Виена, Георги и Цветелин пък ще разгледат модерния и мултифункционален център за планиране и развитие на градската среда на Siemens - the Crystal в Лондон.

Част от наградените проекти предлагат решение на едно от най-големите предизвикателства в наши дни - намаляването на вредните емисии чрез въвеждането на интелигентни решения за ползване на енергия в София. Други са впуснали фантазията си в областите мобилност, интелигентни сгради, Фабрика на бъдещето. Идеите на студентите бяха оценени по критерии цялостна концепция, визия, креативност и функционалност на проекта. Студентите, автори на проектите, класирани на второ и трето място, печелят стажове в Siemens и таблети.