fbpx Отново се появяват сделки на имоти в груб строеж | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отново се появяват сделки на имоти в груб строеж

Отново се появяват сделки на имоти в груб строеж

Жилищата в центъра на София се очертават като хит на пазара през 2014 година. В първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 година. Това посочват от АДРЕС Недвижими имот. Над 30% от покупките са за имоти на стойност над 100 000 евро, а целта на 20% от купувачите е инвестиция.

Друга отчетлива тенденция за периода са сделките на етап „груб строеж” отново са факт на пазара на жилища. Над 10% от продажбите през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14. По данни на компанията, тенденцията на бързи покупки е валидна за почти всички нови проекти в големите градове и е знак за растяща увереност от страна на купувачите.

В момента около 50% от имотите в най-качествените от тези сгради са продадени, макар проектите да не са минали дори Акт 14.

Статистиката сочи, че в България има повече от 50 000 имота, чиито помещения се обитават от четирима или дори повече хора. Едва в 70% от жилищата живее само едно семейство. България отдавна е сред първенците в ЕС по отношение на собствеността на имотите – около 90% от хората живеят в жилища, които са тяхно притежание. Въпреки това обаче площта, която се пада на човек от населението в страната ни, е сред най-малките на Стария континент – около 15 кв.м при 20 кв. м в Унгария и 41 кв.м в Германия. Според Павлов, новите проекти са естествен резултат от стремежа на българите да живеят в по-обширни пространства, а за комфортното пребиваване човек има нужда от поне 30 кв. м.