fbpx Отворените отношения с партньорите са ключът към успеха | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Отворените отношения с партньорите са ключът към успеха

Глобалният сценарий за развитие на пазара на потребителска електроника и свързаните с нея продукти се променя с бързи темпове. Очаква се през следващите години той да набере скорост. Изграждането на успешна марка изисква идентифициране на канали за продажба и развитие на взаимоотношенията с партньори, които ще Ви помогнат бързо да стъпите на нови пазари, да разширите географията и да генерирате значителни приходи.

Пазара на битова техника и аксесоари

През 2022 г. се очаква сегментът на потребителската електроника в България да достигне 603,77 милиона евро. Годишният темп на нарастване на приходите ще бъде 12,27% (CAGR 2022-2025), което ще доведе до обем на пазара от 854,29 милиона евро до 2025 г.

Очаква се също така до 2025 г. броят на потребителите да достигне 2,6 милиона, а средният приход от потребител (ARPU) да бъде 289,26 евро.

„Склонността на потребителите да подобряват своите устройства с допълнителни аксесоари е друга тенденция, която ще има положително въздействие върху пазара и в крайна сметка ще доведе до по-модерни и богати на функции потребителски електронни аксесоари“, коментира Дмитрий Романенко, директор за бизнес развитие на Canyon Accessories.

Според различни статистически данни делът на аксесоарите за джаджи днес представлява около 5-7% от приходите на търговците на дребно от продажбата на различни устройства (телефони, смартфони, таблети, аксесоари), като средният марж на аксесоарите е по-висок от този на мобилните устройства.

Съвместно с партньора

Да направим работата с даден партньор наистина „взаимноизгодна“ помагат разбираемите и предвидими условия за сътрудничество, които производителят създава. Не е достатъчно да примамвате партньорите с атрактивни бонуси, отстъпки или покупни цени. Необходимо е при всякакви икономически условия и при всеки обменен курс правилата на играта да остават непроменени.

Създаването на актуални продукти е в центъра на вниманието на участниците на пазара

Пазарът на аксесоари за потребителска електроника е силно фрагментиран и има много играчи. Основният им фокус е върху задоволяването на нуждите на своите потребители и поддържането на тяхната лоялност чрез разработване на актуални продукти с висококачествени функции.

„Осъзнахме, че потребителите са вече предимно онлайн, така че също пренасочихме повечето от усилията си към интернет средата. Нашата цел беше също така да се уверим, че не само информираме потребителите за нашите оферти, но и получаваме обратна връзка от тях. През последните няколко месеца разбрахме, че потребителите искат да общуват с нас, да участват активно в разработването на продукти, да ни подават обратна информация и като цяло искат да се чувстват по-ангажирани, поради което увеличихме броя на двупосочните канали за комуникация с потребителя“, коментира маркетинг директорът на Canyon Accessories, Елена Токар.