fbpx Пандемията върна с 25 години назад постигнатото по отношение на половото равенство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пандемията върна с 25 години назад постигнатото по отношение на половото равенство

Пандемията върна с 25 години назад постигнатото по отношение на половото равенство, показва проучване на Mars, Inc., един от най-големите производители на храни в света. Заключението на компанията е, че въздействието на COVID-19 e било особено негативно за жените от малцинствените групи. Oще преди кризата с коронавируса ООН изчисли, че ще отнеме повече от век, за да се преодолее пропастта по отношение на възможностите за различните полове. В момента жените съставляват 51% от населението на света и допринасят с 28 трилиона долара за глобалния БВП, но въпреки това половото неравенство все още е считано за един от най-големите глобални проблеми.

Като международна компания, Mars, Inc. e силно фокусирана да се справи с това предизвикателство и да допринесе за създаването на една по-приобщаваща бизнес среда. Показателен пример за ангажимента ѝ към равенството между половете е фактът, че в региона UBBAI, от който и България е част заедно с 14 други пазара, жените съставляват 46% от служителите, а 75% от лидерския екип се състои от дами.  

Наскоро Mars, Inc. представи #HereToBeHeard („Тук си, за да бъдеш чута“) – нова глобална кампания, която насърчава равенството между половете. Инициативата е част от платформата на компанията Full Potential („Пълен потенциал“) за постигане на полово равенство сред сътрудниците и доставчиците ѝ и на пазара като цяло. В рамките на #HereToBeHeard на жените по целия свят се задава въпросът: „Какво трябва да се промени, за да може повече жени да достигнат пълния си потенциал?“. До края на март те могат да споделят мнението си на beheard.mars.com писмено или като запишат гласа си. Всички отговори ще бъдат анализирани от инициативата Oxford Future of Marketing Initiative (FOMI) в бизнес училището Saïd Business School на Оксфордския университет. Резултатите ще бъдат представени в изследване на Оксфорд това лято и ще дадат посока за действие на платформата Full Potential на Mars, включително и за политиките, които компанията може да реализира като част от ангажимента си за създаване на нови възможности за жените.

На глобално ниво Mars, Inc. има редица показателни примери за жени, които са достигнали високи нива в корпоративната йерархия. Някои от тях, както и мъже от компанията, които ги подкрепят, споделят мненията си за равенството между половете:

„За да достигнем пълния си потенциал, е важно да бъдем подкрепяни – от нашите партньори, семейства, приятели и, разбира се, от нашите работодатели. Понякога е въпрос на късмет и стечение на обстоятелствата, но въпреки това бих си позволила да дам съвет – дами, правете изборите си мъдро и разумно“, каза Ваня Вагич (на снимката), мениджър „Корпоративни въпроси“ за региона UBBAI в Mars.