fbpx Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 ще бъде доставен в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 ще бъде доставен в България

Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 ще бъде доставен в България. Това съобщиха от пресслужбата на Представителството на Европейската комисия /ЕК/ в България. Ръководителят на Представителството на ЕК в България Цветан Кюланов ще участва утре в церемония в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив по приемането на първия специализиран робот за дезинфекция срещу коронавирус, доставен по линия на общата поръчка на ЕК за различни болници в ЕС.

В бюджета на ЕС са заделени общо 12 млн. евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19. Средствата са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания "UVD robots", която спечели търга за спешна поръчка.

Роботите могат да дезинфекцират за 15 минути стандартна болнична стая с помощта на ултравиолетова светлина. Освен COVID-19 те унищожават множество други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.