fbpx Пчелните стопанства у нас бележат ръст | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пчелните стопанства у нас бележат ръст

Пчелните стопанства у нас бележат ръст

 „За изминалата 2015 година пчелните стопанства в България бележат ръст с над 11 %. Имаме окрупняване на пчелните стопанства и с около 27 % увеличение в броя на пчелните семейства. През 2015 г. производството на пчелен мед достига близо 11 400 тона“, каза министърът на земеделието Танева по време на откриването на Международно изложение - договаряне „Пчеларство - Плевен 2016“.

Направена нотификация за изменение на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., което цели да подкрепи индиректно пчелните семейства. От тази година в обхвата на сегашната кампания по директни плащания ще бъде включено направлението „Подсигуряване разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване“.

През изминалата година малко над 350 пчелни стопанства са кандидатствали по различните мерки на ПРСР и в по-голямата си част те ще бъдат подкрепени. „Над 7 млн. лв. беше общата подкрепа за сектора през изминалата година. Надявам се, че пчеларите ще проявят интерес към мярката за малките стопанства от програмата, по която тази година ще има прием“, добави Танева.