fbpx По пътя на телекомуникациите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

По пътя на телекомуникациите

Изложба

По пътя на телекомуникациите

Секторът на телекомуникациите е един от най-скоростно развиващия се. В днешно време промените в него се случват буквално за месеци. За да се върнем назад, VIVACOM припомня на обществото за прогреса, чрез изложбата „135 години развитие на телекомуникациите в България“, която вчера бе официално открита във VIVACOM Art Hall. Експозицията е подготвена съвместно със сдружение „Българска история“, на което телекомът партнира и в други родолюбиви начинания. Тя ще запознае посетителите с любопитни факти от историята на пощенските, телевизионните, телеграфните, телефонните и радиосъобщенията – чрез поредица от снимки и информационни пана. През цялото време в специално обособен ТВ кът ще бъдат прожектирани и архивни кадри на Българската национална телевизия, като сред тях ще е първият брой на предаването „Панорама“ от 1968 г.

Изложбата ще даде възможност на посетителите да видят отблизо експонати на едни от най-старите телекомуникационни устройства, използвани в страната ни. Морзов телеграфен апарат, производство на Сименс Халске от 30-те години на миналия век; радиоапарат, производство на „Радиолаборатория „Лиловски”- Габрово, от същия период; мобифони и GSM-и на марки като Motorola, Nokia и Ericsson от края на XX и началото на XXI век; както и пощенски марки, любезно предоставени от Съюза на българските филателисти - това са само част от атрактивните експонати, които ще могат да бъдат разгледани във VIVACOM Art Hall до 5 декември 2014 г.

Неслучайно е избрано и мястото за подредба на експозицията. През последните три години VIVACOM Art Hall се наложи като едно от най-актуалните места за представяне на съвременно изкуство в самия център на София. Изложбената зала е била домакин на редица социално значими и културни събития от българското и световно изкуство, но това е първата собствена експозиция на телекома. Емблематичната сграда на Телефонната палата е и част от живата история на телекомуникациите в България. Преди години действаща телефонна централа, днес чрез тематичната изложба тя разказва интересната история на общуването от първите пощи до наши дни.