fbpx Почти 1,5 млрд. лв. за предприемачество | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Почти 1,5 млрд. лв. за предприемачество

Почти 1,5 млрд. лв. за предприемачество

 „Стартираме серия от срещи с инвеститори и представители на бизнеса, за да обобщим вижданията на бизнеса за развитието на предприемачеството, да разберем какви са очакванията от правителството. Една подобна среща е днешната покана да посетя завода на най-големия италиански инвеститор в България, инвестирал повече от 300 млн. евро и разкрил над 3000 работни места. Самият факт, че възнамерява да прави нови инвестиции в серия от проекти за над 50 млн. лева говори за това, че той усеща подобряването на икономическата обстановка в страната в последните осем месеца. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението си в завода на „Миролио“ Сливен. И добави, че ако всеки предприемач в страната последва примера им, няма да се говори за криза, а безработицата ще остане в миналото.

Пред представители на бизнеса в Сливен министър Стойнев каза, че се работи се по конкретни мерки за улесняване на бизнеса - пакети за намаляване на регулаторната тежест, с които да се премахнат регулаторните режими, намалява се броят на изискуемите документи и размера на таксите, съкращават се сроковете за предоставяне на услуги. Въведена е задължителна оценка на въздействието на подготвяните промени в нормативната уредба, изготвяна от МИЕ, върху бизнеса. Той добави, че ще бъдат стимулирани лоялните към държавата фирми, които редовно плащат данъци, социални осигуровки и задължения.

Приоритет в новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще се постави на „Предприемачество, експортен и производствен потенциал“, като 72% от предвидените 1,413 млрд. евро по програмата ще се отделят за технологична модернизация, въвеждане на международни стандарти и системи за управление, разработване и внедряване на иновации. 25% ще бъдат за финансиране на „Зелена и ефективна икономика“ – внедряване на технологии за подобряване на ресурсната ефективност и подкрепа за повишаване на енергийната ефективност.


 

Facebook коментари