fbpx Почти половината българи сменят смартфона си на две години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Почти половината българи сменят смартфона си на две години

Смартфоните са устройствата, които потребителите сменят най-често. 17% от анкетираните споделят, че използват мобилния си телефон поне 24 месеца преди си вземат нов, 46% избират да го сменят след две години, а 3% – всяка година. Едва 33 на сто от анкетираните отговарят, че си купуват нов мобилен апарат, когато старият им се счупи. При останалите електронни устройства тенденцията е обратна – цели 66% от хората се решават на покупка на нов телевизор, компютър, лаптоп или таблет едва когато старият им спре да работи.  

Това сочат резултатите от ново проучване за навиците и тенденциите в използването на електронни устройства у нас направено от социологическа агенция KANTAR по поръчка на Yettel.

Намалява тенденцията потребителите да пазят старите си апарати като резервни, като най-сериозен спад се наблюдава при мобилните телефони – от 49% през 2022 г. на 43% през 2023 г. При покупка на нов смартфон 35% от потребителите избират да подарят стария на близък или приятел – тренд, който е без промяна през 2023 г., расте обаче броят на хората, които продават стария си телефон – от 18% през 2022 г. на 22% през 2023 г.

„За нас беше особено важно да разберем доколко хората свързват използването на тези устройства с практиките на рециклирането, кръговата икономика и грижата за околната среда като цяло; кои от тях познават и прилагат и кои биха внедрили във всекидневието си в бъдеще“, обяснява мотивите зад изследването Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в Yettel. За първи път телекомът прави такова през 2022 г., като през 2023 г. увеличава обхвата му с допълнителни теми и въпроси.

Справянето със замърсяването от електронния отпадък е основен фокус в зелените усилия на Yettel. Миналата година телекомът даде старт на кампанията „Рециклирай и спести“, която мотивира потребителите да предават старите си апарати за рециклиране срещу отстъпки за разнообразие от нови устройства.

С цели 12 на сто за една година нараства информираността на потребителите, че сред мобилните оператори има такива, които събират и рециклират стари устройства. През 2022 г. 64% от анкетираните са отговорили, че наясно с тази възможност, докато през 2023 г. броят на запознатите вече е 76%.

Мнозинството от хората споделят и че са възприели различни практики във всекидневието си за по-отговорно ползване на технологиите: трият стари файлове от устройствата си, за да освободят памет (65%), изваждат зарядните от електрическата мрежа, когато не ги използват (58%), ограничават изпращането на маловажни имейли (57%), премахват стари файлове от облачните пространства, за да освободят място (55%).