fbpx Работата от вкъщи и страхът от хакерски атаки по време на пандемия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Работата от вкъщи и страхът от хакерски атаки по време на пандемия

Настоящата пандемия, която накара хората навсякъде по света да си останат вкъщи, ни показа колко много разчитаме на домашната си Wi-Fi мрежа. Независимо дали говорим за работа от вкъщи и адаптация към нови начини за комуникация с колеги или за децата ни, които учат дистанционно, а свободното си време прекарват в игри на компютъра, дали  гледаме телевизия на живо през интернет или следим социалните мрежи – времето, което прекарваме онлайн, драстично се увеличи. А това неминуемо доведе до нарастваща необходимост от добра Wi-Fi връзка в съчетание със сигурна защита при всички обстоятелства.

За бизнеса, който сега се движи основно от масата във всекидневната, поверителната информация трябва да остане такава. А за децата ни, които прекарват повече време пред своя лаптоп, смартфон или таблет, неподходящото съдържание в интернет трябва да бъде ограничавано.

Да не станат обект на хакерски атаки или уязвимости, е грижа за повечето хора в Европа, но сега е по-важно от всякога да се сведат до минимум рисковете и да запазим онлайн безопасността си. Съвети как да поддържаме сигурни, защитени и безпроблемни домашни Wi-Fi мрежи във връзка с безпокойствата, които имаме за нашата онлайн безопасност, дава Нийл Пател, директор „Маркетинг и бизнес развитие“ за Европа в D-Link.

„С продължаването на пандемията намираме нови начини да се приспособим към „новото нормално“, а зависимостта ни от домашната Wi-Fi мрежа се увеличава повече от всякога. Независимо дали продължаваме да вършим ежедневната си работа, подпомагаме децата с училищните задачи, гледаме любимите си телевизионни програми, осигуряваме си развлечения или поддържаме социални контакти с приятели и любими хора – ние прекарваме повече време онлайн, отколкото навън. С това обаче се появяват и нови киберзаплахи“, споделя Нийл Пател.

Във времена като днешните добрата Wi-Fi връзка е от съществено значение, но заедно с това наличието на домашна мрежа, гарантираща ни висока степен на защита е също толкова важен фактор. Това се отнася за всички, които прекарват повече време пред екрана и имат многобройни активности онлайн, тъй като киберпрестъпниците са по-склонни да се възползват от уязвимостите и незащитените мрежи именно през това време.

Увеличаване на този вид престъпна дейност се регистрира в последните месеци в цяла Европа и този факт подчертава необходимостта от повишена осведоменост за киберизмамниците, които се възползват от настоящата криза. Във Великобритания например разследващите са разкрили повече от 500 измами, свързани с коронавируса, и над 2000 опита за фишинг атаки.

Да защитим самите себе си от онлайн уязвимости, трябва да бъде приоритет за всички нас. Преди COVID-19 и обявяването на пандемията D-Link Европа проведе общоевропейско проучване с цел да определи колко хора от Стария континент обръщат внимание на своята онлайн безопасност, колко дълго могат да поддържат своята онлайн защита и какви са общите нагласи към това да пазим себе си, нашите устройства и домашната ни мрежа сигурни и защитени.

Пручването показа, че нивото на безпокойство е много ниско. Едва една трета от европейците споделят, че са обезпокоени за възможни хакерски атаки и киберпрестъпници, които могат да получат достъп до домашната им мрежа – нещо, което вероятно ще нарасне през следващите седмици.

Имайки предвид по-голямата вероятност за увеличение на измамите чрез фишинг имейли, фалшиви уебсайтове и дори текстови съобщения, ролята отделните потребители се увеличава значително по отношение на тяхната осведоменост – особено като се има предвид, че малко над трима от всеки петима европейци вярват, че те са този член на семейството, който използва най-много Wi-Fi в дома си.

Тъй като голяма част от работещото население извършва ежедневната си работа или ръководи бизнеса си от дома, огромно количество от времето си тези хора прекарват, ползвайки домашната си Wi-Fi мрежа. И за разлика от офиса, където защитата се гарантира от корпоративни системи за сигурност, домашната Wi-Fi мрежа не е изградена съобразно същите фирмени спецификации.

Това означава, че работата посредством ползване на домашната интернет връзка може да доведе до излагане на повече уязвимости – което е особено важно за хората, занимаващи се с поверителна информация и чувствителни данни. Тъй като информацията сега е значително повече изложена на риск и бизнесът естествено е по-податлив на хакерски атаки и съществуващи уязвимости, от съществено значение е да се обърне специално внимание на сигурността на домашните интернет системи.

Внедряването на правилното оборудване и гарантирането на мерки за сигурност на място в дома е важно, но докладването на предполагаеми атаки, повишаването на информираността и предупреждаването на членове на семейството и приятели също е чудесно начало, откъдето да се започне. Излагането на риск е притеснително не само за бизнеса и служителите, но и за по-възрастните поколения и хората с деца. Според резултатите от проучването преди пандемията, един от шестима запитани е загрижен, че семейството гледа неподходящо съдържание.

Дистанционното обучение на учениците пък означава, че децата прекарват повече време, използвайки компютри, смартфони или таблети за онлайн обучение и развлечения, често без надзор. Днес достъпът на децата до интернет е дори по-притеснителен за голям брой родители. И все пак преди пандемията само една пета от европейците знаят дали техният рутер включва родителски контрол, а малко над една четвърт не вярват, че тяхната домашна Wi-Fi мрежа трябва да бъде защитена с родителски контрол изобщо.

Увеличаването на неконтролирания достъп до интернет обаче увеличава вероятността децата да достъпят целенасочено или просто да се натъкнат на неподходящо съдържание – проблем, за който родителският контрол би бил полезен. За разлика от повечето анкетирани, почти една пета (19%) от европейците казват, че родителският контрол ги кара да се чувстват по-уверени, че семейството им е защитено.