fbpx Почти сто кандидатури за наградите на БАИТ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Почти сто кандидатури за наградите на БАИТ

94 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в „Наградите на БАИТ“ за 2021 г.

С 22 кандидатури като най-оспорвана категория се очертава Успешен български ИКТ продукт/услуга, в която ИКТ компаниите разкриват подробности за конкурентните предимства и пазарната реализация на продуктите си. Сред заявките има иновативни решения, базирани на изкуствен интелект и машинно самообучение - за автоматична проверка на финансови транзакции срещу пране на пари; за обработване и анализ на данни, за управление на документи и активи. Тук се конкурират и различни платформи, специфични за сектора на реализация – за оперативно управление на производствени процеси, ГИС платформа, за Peer-to-Peer кредитиране и инвестиране, за управление на зарядни станции за електрически автомобили и др. Заявка за награда дават още решение за дистрибутирано съхранение на данни в облачни среди, високоскоростна система за сортиране на пратки и игри.

За Образователна награда сили ще мерят 21 участника. Сред тях са детска градина, основни и средни училища и висши учебни заведения, както и преподаватели. В надпреварата участват още и образователни инициативи и платформи, създадени от ИКТ компании.

Отново силна конкуренция има и в категорията Младежка награда. В нея 11 проекта на студенти и ученици от цялата страна впечатляват с идеи и реализация. Сред тях са робот, задвижван от екоенергия, полуавтономен дрон за доставки, смарт електромер, платформа, базирана на невронни мрежи и др.

В категория Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика се състезават 11 кандидатури, които демонстрират дигитализацията на българските компании от различни сектори – промишлени предприятия, компании за комунални услуги, фармация и козметика, застраховане и др.

11 компании са в надпревара в категория Start UP. Иновативните проекти представят разработки на базата на VR технологии и изкуствен интелект, както и продукти за управление на процеси и дигитални плащания.