fbpx Поход на билките | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Поход на билките

В навечерието на най-дългия ден в годината, Еньовден, желаещите могат да се включат в пешеходен поход в района около Клисурския манастир „Св. Петка Параскева“, разположен над град Банкя.
Походът започва в 11 ч и ще мине по еко-пътеката до село Клисура и обратно до манастира. На различни пунктове от похода ще бъдат разположени информационни табели с любопитни данни и истории на различни видове билки. Всеки ще може да обогати своите знания за билките в региона и да научи за какво се използват те. Походът е част от маршрута за поклоннически и културен туризъм “Софийска Света Гора“ , който се основава на възраждането на поклоннически път, свързващ духовните обители в Софийска област, които днес наброяват 66 православни манастира, от които 44 функциониращи.
Еньовден се чества в деня на лятното слънцестоене на 24 юни всяка година и е един от най-големите летни празници. На този ден слънцето се намира на най-високата точка от Земята и грее най-продължително. Според народните поверия на този ден се събират билки и треви, които са силно лековити.