fbpx Полумаратон „Камчийски пясъци“ събра любители на бягането от България и Румъния | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Полумаратон „Камчийски пясъци“ събра любители на бягането от България и Румъния

Полумаратон „Камчийски пясъци“ събра любители на бягането от България и Румъния

Студените водите на река Камчия за трета поредна година завряха от горещата кръв на едни от най-добрите бегачи в България и Румъния. Тази неделя се състоя третото издание на най-дългото пясъчно бягане в страната – полумаратон Камчийски пясъци, организиран от клуб „Зелена стъпка“.

Състезанието е уникално, тъй като е единственото, при което се бяга само по плажа и се преминава устието на река Камчия. Нагазването във водите е епично, прави се само по маркиран брод, а за безопасността отговарят двама професионални спасители.

Александър Спасов от София спечели надпреварата на 21 километра с време 1:34:43 часа, изпреварвайки шампиона от предишните две издания, Андрей Гридин. Участникът в олимпийските игри в Сочи, Гридин дойде в Камчия, след като в събота спечели първо място в планински маратон и въпреки умората, постигна време 1:37:54. На трето място остана Василе Апетроайе от Румъния с 1:38:42.

 

При жените най-бърза бе Тоня Цвяткова от отбора на Skisharki – основен спонсор на състезанието. Тоня, която е от Севлиево, завърши за 2:01:55 часа. На четири минути от нея остана Цветелина Йорданова от Зелена стъпка, Разград, а трета се класира Здравка Божалова от Асеновград.


В 10-километровата надпревара безапелационен победител при мъжете стана Данчо Петров от Супер спорт, Варна, с 42:41 мин., следван от Гено Увардов от Пловдив (45:33) и Румен Стаматов от Варна (45:43). Виржиния Габровска от Варна спечели при жените с 55:25 мин., на секунда зад нея завърши разградското момиче Вероника Вълканова, а трета бе Веселина Йорданова от отбора на Skisharki (58:10 мин.).

 

В детската надпревара с дължина 2,2 километра се включиха 14 деца. А двама малчугани се престрашиха и участваха на 21 километра, придружавани от родителите си. 

Състезанието се състоия по един от малкото запазени незастроени плажове в България. Участниците останаха очаровани от съчетанието на безкраен пясъчен плаж, чисто море, дюни и зелена крайречна гора. Сред най-впечатлените бяха румънците, които за пръв път попадаха на това място, но казаха, че със сигурност ще се върнат, за да прекарат лятната си отпуска там. Българите пък се интересуваха какъв е статутът на земята край най-дългия плаж и отминала ли е опасността там да бъдат построени хотели, след като преди години правителството закри защитената местност „Камчийски пясъци“, в опит да улестни застрояването. А съвсем наскоро парламентът без малко да приеме закон удължаващ възможността за строежи с още три години.

В деня преди състезанието, организатори и участници почистиха плажа край устието и събраха над половин тон отпадъци, които бяха извозени с помощта на Община Аврен.

Състезанието бе подкрепено от Skisharki, Ideal Standard, Спортни магазини "Яко", IbuMenthol, солети Хрус-Хрус.

Слдващото събитие, организирано от клуб „Зелена стъпка“, е Лудогорският маратон на 30 юли в местността Пчелина край Разград, а на 3 септември ще се състои единственият трансграничен маратон между България и Румъния Via Pontica.