fbpx Поставят дефибрилатори на обществени места с пари от стари акумулатори | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Поставят дефибрилатори на обществени места с пари от стари акумулатори

Водеща снимка
Да

Поставят дефибрилатори на обществени места с пари от стари акумулатори

Годишно в света от инфаркт умират един или двама души на всеки хиляда. Голяма част от тези хора могат да бъдат спасени и с тази мисия се е заела българската Фондация "Първите три минути". Тя започна кампания за поставянето на обществено достъпни дефибрилатори на оживени места в столицата. Средствата за тях се събират от връщане на стари автомобилни акумулатори, което на практика обединява две важни каузи - екологична и тази за осигуряване навременна помощ на хора, нуждаещи се от дефибрилатор.

“В град София живеят и работят над два милиона души. Статистиката сочи, че над 20 000 от тях ще загинат от сърдечен арест през следващите десет години. Това може да се предотврати чрез незабавно оказване на първа помощ и дефибрилация в рамките на първите три минути след инцидента” - посочва Марияна Манушева, председател на Фондация "Първите три минути".

Сред целите на Фондацията е подсигуряването на сто автоматични дефибрилатора, както и обучението на 1000 човека за работа с тях и оказване на първа помощ при сърдечен арест.

Важен акцент от инициативата е, че средствата по тази кампания се набират единствено чрез предаване за рециклиране на излезли от употреба автомобилни акумулатори. За закупуването на един съвременен автоматичен дефибрилатор са необходими приблизително 200 автомобилни акумулатора.

“У нас има регистрирани близо 4 милиона автомобила в движение. При среден живот на един акумулатор от около 5 години, това означава, че около 800 хиляди акумулатора се подменят всяка година - 40 пъти повече от необходимите за осигуряване на 100 дефибрилатора за най-оживените места в София” - допълва още Марияна Манушева.

За реализацията на кампанията екипът на "Първите три минути" се нуждае от подкрепа както на компании, организации и институции, така и на всеки отделен гражданин. Първият успех вече е факт - само за няколко месеца са осигурени необходимите средства за закупуване на първия обществено достъпен автоматичен дефибрилатор в България, който е поставен във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.