fbpx Потребителите искат експресни доставки при онлайн пазаруването | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Потребителите искат експресни доставки при онлайн пазаруването

С развитието на онлайн търговията се променят и изискванията и нагласите на потребителите. 51% от тях биха предпочели друг онлайн магазин, ако условията за доставка там ги устройват повече, в т.ч. време за доставяне, куриерска фирма, начин на връщане и т.н. Това показва проучване на облачния софтуер за управление на складове OrderАdmin.

44% от потребителите искат по-голям избор на опции за доставка.                 

44% от потребителите искат да има доставка на същия ден, дори и да струва малко повече. За разлика от анкетата проведена от Orderadmin през 2019 г., когато едва 13% от онлайн магазините предлагаха тази опция, то сега има лек ръст и към момента близо 24% от е-магазини предлагат експресна доставка на същия ден, а 69% на следващия.   

И тази година куриерските фирми, които са категорични лидери на пазара според анкетираните онлайн магазини са Еконт и Спиди, с равен дял от по 72% всяка. Впечатление прави, че други две куриерски фирми се нареждат на по-горни позиции, спрямо предходното проучване от преди COVID -19 кризата.

38% от онлайн магазините считат разходите за доставка и софтуерът, с който работят, като най-голямото предизвикателство пред техния бизнес.                          

Основният извод от тазгодишното проучване, е че въпреки скоростното развитие на електронната търговия в световен мащаб, в България все още се наблюдава разминаване между високите очаквания на потребителите и това, което предлагат онлайн магазините. Голям процент от е-магазините считат разходите за доставка, софтуерът, с който работят, разширяването на възможностите за доставка, начинът на работа на куриерските фирми и изпълнението на поръчките като предизвикателства пред техния бизнес, но в същото време малък процент от тях се доверяват на фулфилмънт услугите на трети страни, като предпочитат сами да изпълняват дейностите по пакетиране, складиране и изпращане на поръчката.