fbpx Потребителите са объркани от коментираните промени в кредитната политика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Потребителите са объркани от коментираните промени в кредитната политика

Потребителите са объркани от коментираните промени в кредитната политика

Дебатите около промените в регулацията на кредитната дейност в страната създават объркване и завишени очаквания у потребителите, коментират от консултантската компания Кредит Център. Предвижданите промени са позитивни и в посока защита на потребителите, но политическото говорене, неясните послания и пресилени прогнози карат потребителите да си създават очаквания, които реално няма да се случат.

„Много хора с намерения да изтеглят заем за покупка на жилище ни питат кога ще влязат в сила готвените промени и как точно ще се отразят на офертите им за кредит. Дискусиите ще поскъпнат ли кредитите, ще отпаднат ли таксите, за кои кредити ще важи и т.н. объркват потребителите и ги карат да се чувстват несигурни в кредитната си сделка”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център. „В същото време някои банки премахнаха най-спорната такса – тази за предсрочно погасяване още преди да са приети промените, за да отговорят на очакванията на клиентите си”, добавя Тошев.

Според кредитните консултанти и в момента на пазара могат да се намерят кредитни продукти, които да отговорят на изискванията на клиентите за прозрачност на лихвите и липса на много и неясни такси и комисионни. Въпреки това промените в резултат на изискванията на евродирективата за ипотечните кредити ще направят пазара по-конкурентен, по-достъпен и по-нискорисков за клиентите.

Според експертите очакванията, че лихвите по кредитите ще скочат като резултат от промените, няма да се сбъднат. По-скоро ще се появят нови продукти, които ще отговарят на определени точки от европейската директива за ипотечните кредити.

 

Facebook коментари