fbpx Празникът на Трифон Зарезан е емблематичен за Поморие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Празникът на Трифон Зарезан е емблематичен за Поморие

Празникът на Трифон Зарезан е емблематичен за Поморие

На Трифон Зарезан поморийци отбелязват не само празника на лозята и виното, но и ритуално си спомнят за своите корени и предци, от които са наследили една от най-древните традиции в света на винопроизводството. Този емблематичен за България лозарски регион издига празника Трифон Зарезан като един от най-тачените в патримонуима на своето културно наследство.
По традиция организацията на празника се поверява на взаимоспомагателната кредитна кооперация на частни земеделски стопани „Поморийски стопанин”, в която повече от 40% от членовете се занимават с лозарство.

В момента в Поморие се гледат 29 705,9 дка лозя, от които най-голям дял имат винените- 27 394, 4 дка. Отличните условия за лозарство и градинарство от векове са привличали хората към морската община. Числата показват, че тенденцията се е запазила и днес, като при 120 426,6 дка обработваема земеделска земя, едва 5 000 дка в района пустее. Всяка година тонове тракийски мавруд, каберне совиньон, мерло, мускат отонел, юни блан, димят, памид се превръщат в течна радост за любителите на виното и украсяват масата на всеки празник. Освен в България, „черноморското злато” на Поморие се реализира успешно в Япония, САЩ, Русия, Франция, Германия, Англия.