fbpx 0% ДДС за хляба и осъвременяване на пенсиите - част от пакета антикризисни мерки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

0% ДДС за хляба и осъвременяване на пенсиите - част от пакета антикризисни мерки

"Когато става дума за стандарта на живот на българите и овладяване на кризата, ние сме единни". Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, който представи пакета антиинфлационни и антикризисни мерки от името на управляващата коалиция. 

Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които в момента са в най-голям риск от ефекта на инфлацията, и младите семейства с деца. Фокусираме се специфично върху горивата и електрическата енергия, обясни Петков. 

Като първа мярка премиерът представи подкрепата за семействата с деца. „Това е дългосрочна мярка, предвиждаща увеличението на размера на данъчното облекчение за деца да се покачи от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца", каза премиерът. 

Следваща мярка за справяне с кризата Кирил Петков е предстоящото осъвременяване на пенсиите от 1 юли средно с 20%. Всички пенсионери ще получат и своята ковид добавка в размер на 60 лв.

„По този начин минималната пенсия реално скача от 370 лв. на 467 лв. За последните 12 месеца повишението е било със 167 лв. или 56%. Тук искам ясно да акцентирам, че по времето на ГЕРБ за 12 години минималната пенсия се покачи със 100 лв. Тук повишението е със 167 лв. за една година“, каза още министър-председателят. 

Трета мярка премиерът потвърди идеята за въвеждане на нулева ДДС ставка за хляба, намаляването на този данък на 9% за централното отопление – парно и топла вода, както и за природния газ и метана. Увеличава се и прагът на задължителната регистрация по ДДС на 100 000 лв., с което коалицията се надява да намали административните тежести върху малкия и среден бизнес. Ще се облага и свръхпечалбата от производство и продажба на електрическа енергия, с цел компенсиране на небитовите потребители, обяви още премиерът. 

Във връзка с покачващите се цени на горивата правителството предвижда отстъпка от 25 стотинки на литър при всяко зареждане на бензин А95-H и дизел. Ще бъдат увеличен и общият размер на електронните ваучери, които могат да бъдат използвани за храна, комунални услуги, както и култура и изкуство. Намаляване на лихвата за просрочени плащания към държавата и общините също бе сред представените мерки. 

Стойността на този пакет мерки е 2 млрд. лв., посочи премиерът Кирил Петков.

В спор и в диалог, днес четирите партии в правителството на България заставаме пред вас обединени за решаване на най-важните въпроси за държавата – инфлация, цени и доходи. Излизаме пред вас с план-решение за тези въпроси, заяви на брифинга в Министрески съвет вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в коментар на представените днес антикризисни мерки.

Опитахме се максимално да постигнем баланс и конструктивен диалог по отношение на антикризисния пакет от мерки, който веднага трябва да бъде насочен към гражданите, които наистина имат нужда от подкрепа, заяви на брифинга Станислав Балабанов, народен представител от "Има такъв народ".

Имаме няколко сценария за еволюция на инфлация, това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на антиинфлационните и антикризисни мерки на управляващата коалиция. Според Василев публикуваната от Министерството на финансите прогноза за средногодишна инфлация от 10,4% представлява най-вероятния сценарий, който министърът определи като среден. Има и по-благоприятен, и по-неблагоприятен, но този е най-вероятен, смята финансовият министър. И в най-лошия сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж за страната. Това се потвърди от данните за първото тримесечие, когато имаме годишен икономически растеж 4,5%. Това е растеж, след като е отчетена инфлацията, допълни Василев. Като основна причина за инфлацията у нас и в Европа той отбеляза военния конфликт в Украйна, който е нарушил доставките на газ, петрол и зърно.