fbpx През 2017 г. ще имаме седем дълги уикенда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

През 2017 г. ще имаме седем дълги уикенда

През 2017 г. сливането на почивни дни и отработването в събота отпада. Това решиха окончателно и без дебат депутатите с приемането на второ четене на промените в Кодекса на труда. Така ще имаме седем дълги уикенда с почивни дни  

На 2 януари (понеделник) няма да се работи. Освен това ще има още шест дълги уикенда – по три почивни дни около 3 март, 22 септември, 1 май и 6 май. Около Великден ще се почива 4 дни, а по Коледа – пет. Останалите официални празници през годината се падат през седмицата и тогава ще се почива само в съответния ден.

Така догодина работните дни ще са 249. Новият ред от 2017 г. за почивките гласи, че ще се почива само в деня на официалния празник. По КТ у нас има 15 такива дни. Ако празникът се пада в събота или неделя, ще се почива задължително в понеделник. По Коледа, когато е възможно и двата празника да са в събота и неделя – 25 и 26 например, ще се почива понеделник и вторник. За 2017 г. обаче ще се почива и в сряда, 27 декември. Министерският съвет няма да може вече да размества дните и да слива празниците. Ще може обаче по своя преценка да продължи да обявява еднократно определени дни за неприсъствени, за отдаване на почит, признателност, честване на професии и др.

Почивни дни през 2017 г.

-31 декември (събота) – 2 януари (понеделник)-

- 3 март (петък) – 5 март (неделя)

- Великден – 14 април (петък) до 17 април (понеделник) включително

- 29 април (събота ) – 1 май (понеделник)

- 6 май (събота) – 8 май (понеделник)

- 24 май (сряда)

- 6 септември (сряда)

- 22 септември (петък) – 24 септември (неделя)

- Коледа – от 23 декември (събота) до 27 декември (сряда) включително