fbpx Принцесата на Йордания Дана Фирас с майсторски клас у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Принцесата на Йордания Дана Фирас с майсторски клас у нас

Принцесата на Йордания Дана Фирас с майсторски клас у нас

"Радвам се да съм в България, защото посещението тук е нещо специално. Между нашите две държави има доста прилики, но вашият туризъм се развива много по-добре". Това заяви принцесата на Йордания Дана Фирас, която е на визита у нас по покана на министъра на туризма Николина Ангелкова. Нейно кралско височество сърдечно благодари на българския министър и я нарече приятелка и източник на вдъхновение заради отдадеността на каузата, за която работи.

Преди откриването на майсторския си клас в София Дана Фирас посочи, че есенцията на културното наследство се намира в това кои сме ние и ще ни помогне да научим повече за живота на хората. Миналият опит показва как са се развивали икономиките, как са се отглеждали културните традиции. Там, където има красота, културното наследство ни учи да ценим красотата. Не може да има устойчиво развитие без опазване на културното наследство. Запазването на равновесието е пътят към устойчивост, изтъкна тя. Според ЮНЕСКО културата трябва да е мерило за устойчивото развитие. Днес има общ консенсус, според който културното развитие, икономическото развитие и околната среда са взаимосвързани.

Принцесата припомни и значението на приетите през 2015 г. цели за устойчивото развитие, в които културата бе спомената само отчасти, но културното развитие започна да става сериозен фактор в икономиката, образованието, равенството. Нито една от конкретните ни цели не може да съществува без културен елемент. Много държави от начало не отчитаха, че културата е приоритет, смятаха я за лукс. Трябва да се промени тази позиция, категорична бе тя.

Принцесата на Йордания акцентира върху ролята на туризма в тези отношения. Защо СОТ посочи, че 40 на сто от всички туристически изяви за чисто културно мотивирани, риторично попита тя. Той е добре регулиран и притежава огромен потенциал. Когато говорим за управление на туризма, говорим за управление на културата. 1.3 млрд. пътуващи по света и това не са просто цифри. Създават се възможности за развиващите се страни да са наравно с развитите, каза тя и посочи примери от туризма в региона на древния йорданския град Петра. Страната извънредно силно зависи от туризма и той формира повече от 19 на сто от БВП, стана ясно от изявлението й.

Дана Фирас изтъкна значението на приемствеността: имаме детски програми за 7-8-годишни, които от ранна възраст се учат да опазват културата с модерна система на обучение.

Министър Ангелкова приветства своята гостенка и подчерта, че през последните 10 години туризмът стана център на икономиката и втора движеща сила на всички области на развитие. България успешно участва в тази класация, защото през последните три години постигна рекордни резултати в цялата си история. През миналата година страната  премина за първи път границата от 9 млн. чуждестранни туристи, което е повече от населението й. Секторът обхваща 11 на сто от общата заетост в страната заедно със сходните индустрии, ето защо трябва да отчитаме значението му за устойчивото развитие на икономиката.

Българският министър също обърна внимание върху сериозната връзка между туризма и културата. Само и единствено чрез насърчаването на тези контакти можем да се развиваме. Опазването и управлението на културата зависят от туризма, посочи още министър Ангелкова. Тя заяви, че говорим не само за развитието на туристическия сектор, но и за нещо по-голямо – запазване на културното наследство. България е изключително богата в това отношение със своите 40 хил. артефакти, с хилядите манастира и църкви. Министърът благодари за споделения опит, който може да ни е полезен. Можем заедно да превърнем културата в инструмент на интеграция, заяви тя.

В срещата участваха посланици от мисиите в София, които задаваха въпроси за опазването на културното наследство на Йордания и Петра. Дана Фирас е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и президент на „Петра Нешанъл Тръст“. Тя съобщи, че 80% от туризма в Йордания са свързани с Петра и културното наследство и че се прави максималното, за да се запазим естественият ландшафт. Големи участъци са под протекция и се осъществява активно партньорство с неправителствения сектор. Културното наследство е стълб на туризма в Йордания. Страната има над 100 хил. археологически обекта. 50 хил. са регистрирани и развити, но останалите не. Те са в градините и дворовете на хората, посочи йорданската принцеса.