fbpx Винпром Кюстендил с нови собственици | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Винпром Кюстендил с нови собственици

„Розара 1“ ЕООД, част от Rozara Group, придоби мажоритарния пакет акции на „Винпром Кюстендил“. Намерението на новия собственик е да възстанови капацитета на дестилерията, която е била сред водещите производители на алкохол в страната при построяването й в средата на миналия век.   

Винпромът е проектиран и построен през 1945 година от водещи австрийски инженери и експерти по дестилация с цел да обслужва експортните нужди на България в рамките на обширния съветски пазар. Намира се в с. Граница, кюстендилско, и към днешна дата произвежда шест вида плодови ракии – черешова, вилямова (круша), ябълкова, сливова, кайсиева и гроздова.

„Вече работим по повишаване на капацитета на винпрома. Все още установяваме какви инвестиции ще изисква пълното му възстановяване, но сме започнали подобрения, които за кратко време ще донесат добри резултати,“ коментира след придобиването, Владимир Стоянов, Изпълнителен директор на Rozara Group.

Той добави, че в момента дестилерията работи на нисък капацитет и че до края на годината екипът ще работи в посока удвояване на настоящото производство, което означава и увеличаване на екипа и мрежата от доставчици.

„Кюстендилският регион има дългогодишни традиции в овощарството, въпреки колебанията в последните години в резултат от цялостния спад в българското земеделие. Вярвам обаче, че местните хора отново трябва да се гордеят да нарекат Кюстендил меката на овощарството в България.“

Новите собственици запазват 100% от управленския екип на Винпром Кюстендил като добавят и нови попълнения. Едно от имената в освежения екип е  Павел Енчев – Пако, маркетинг експерт с над 25 години опит, сред които 13 с основен фокус върху развиването и позиционирането на алкохолни брандове.