fbpx Приоритетно ваксиниране за работещите в туризма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Приоритетно ваксиниране за работещите в туризма

До края на май се очаква голяма част от работещите в туризма да бъдат ваксинирани, очакват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Голяма част от служителите в хотелиерския сектор и по Северното Черноморие проявяват интерес към опцията да бъдат ваксинирани приоритетно, съобщи и председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци и на БХРА Георги Щерев. Той подчерта за пореден път, че имунизацията е по избор, като всеки трябва да вземе предвид индивидуалните си особености, предпочитания и здравословно състояние.

До дни списъците с желаещите служители в туризма, които искат да се ваксинират ще бъде обобщен от Министерство на туризма и ще бъде изпратен до 28-те Районни здравни инспекции за организация на самия процес по имунизация. Голяма част от списъците са като заявена бройка вместо с конкретни имена, тъй като хотелиерите изчакват с наемане на персонал извън основния им за лятото, предвид трудната ситуация, отменените чартърни полети от Германия и Великобритания за май и юни, както и очакваното по-късно начало на сезона.

Според приетите нови правила за влизане в страната, вече ще се признават не само PCR, но и антигенни тестове, сертификати за ваксинация и доказателство чрез стар тест за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца. Тази промяна е една от основните мерки в подкрепа на туристическия сектор и на предстоящия летен сезон. Според бранша, това е добра предпоставка за преговори с Румъния да извади страната ни от карантинния списък и с предприетите мерки резервациите в последния момент за летните хотели могат да се увеличат

Към момента желание да се ваксинират са проявили 86 000 служители от туристическия сектор.