fbpx Пушачите не са намалели заради забраната за пушене | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пушачите не са намалели заради забраната за пушене

Влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене в закрити обществени места, не са намалили съществено броя на пушачите у нас. Това показват данни от изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение, проведено в периода 27 юни - 3 юли сред 1000 пълнолетни жители на страната в 86 населени места.
Само 3% от интервюираните посочват, че са отказали цигарите след 1 юни тази година, като най-често са хора на възраст между 30 и 39 години. Повечето от пушачите (74%) твърдят, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене. Една пета от пушачите са намалили количеството изпушвани от тях цигари след 1 юни 2012 г. Това е характерно най-вече за жителите на столицата.
79% от активните пушачи в момента предпочитат да посещават заведения, разполагащи с лятна градина или намиращи се изцяло на открито. Други 41% излизат да пушат извън заведението, което посещават, а 29% предпочитат да не пушат в заведения на закрито. Едва 15% от пушачите твърдят, че не посещават заведения и затова забраната не е проблем за тях.