fbpx Програмата за иновации на Visa започна работа с четвъртата кохорта от финтех стартъпи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Програмата за иновации на Visa започна работа с четвъртата кохорта от финтех стартъпи

етикети

16 финтех компании се присъединяват към четвъртата кохорта на Програмата за иновации на Visa - партньорската платформа на Visa за финтех стартъпи и предприемачи, които оперират в Европа. Програмата обединява стартъпи в ранен етап на развитие и глобалната мрежа от партньори на Visa, сред които необанки, банки, търговци, държавни институции и други организации, за да стимулира иновациите във финансовата и платежната индустрия. Програмата за иновации на Visa се осъществява в партньорство с Eleven Ventures, фонд за рисков капитал в (България), Crowdpolicy, интегратор на отворени иновации (Гърция) и Hackquarters, акселератор (Турция).            

Заявка за участие в програмата тази година са подали 219 компании от 28 държави. Стартъпите са фокусирани върху:

  • създаване на следващото поколение разплащателни услуги
  • предоставяне на финтех възможности за малките и средни предприятия
  • отключване на нови платежни потоци
  • изграждане на интелигентно и устойчиво бъдеще.

Избраните екипи демонстрираха задълбочени познания в областта на финтех индустрията и представиха бизнес модели с потенциал за създаване на глобални компании. Те дават нов поглед върху потребителското изживяване и насърчават разработването на ново поколение финансови услуги.

"Започнахме Програмата през 2018 г. и днес, след повече от 700 кандидатури, 50 алумни компании, над 250 млн. евро привлечен капитал, 45 стартъпа с успешно доказани концепции и търговски сделки и един еднорог – Payhawk,  Програмата за иновации на Visa e разпознаваема със своята стойност. Програмата набира скорост в цяла Югоизточна, Централна и Източна Европа, като към нея от тази година се присъединява и Испания, а  предстои да се включат и други страни. Това означава още повече възможности за стартъпите, по-широк достъп до нови пазари, по-голям набор от ментори и ресурси и по-голяма общност от съмишленици. Това е инициатива, която е единствена по рода си във Visa в световен мащаб. Ние сме наистина щастливи и горди, че успяхме да дадем началото на тази програма от България", заяви Каталин Крецу, генерален мениджър на Visa за България, Хърватия, Румъния и Словения.

В края на май 2022 г. избраните стартъпи влязоха в своите индивидуални модули от Програмата с дизайн спринтове и семинари, целящи да стимулират растежа им. Екипите ще си сътрудничат с голям набор от ментори от Visa и мрежата на Visa в областта на разплащанията, отвореното банкиране, крипто и блокчейн индустрията и устойчивото развитие, за да валидират и повишат знанията си за индустрията и да подобрят своите продукти и услуги. Днес те бяха представени и на мрежа от глобални партньори - банки, платежни компании, търговци и други организации - за да проучат възможностите за партньорства и да достигнат по-бързо до етапа на комерсиализация.