fbpx Рекордни стойности на трафика през мобилната мрежа по празниците | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Рекордни стойности на трафика през мобилната мрежа по празниците

А1 отчита нарастващ трафик и рекордни стойности през своята мобилна мрежа през изминалите празници. Най-много интернет трафик е генериран на 1 януари – почти 800 000 GB, което е с 48% повече спрямо 1 януари 2021 година. Клиентите на телекома са използвали повече мобилни услуги спрямо миналата година и през останалите празнични дни като се регистрира увеличение от 48% на Бъдни вечер, 50% на Коледа и 47% на 31 декември 2021 година.

Тенденцията на ускорено приемане на дигиталните технологии от началото на 2020 година продължава и все по-голяма част от потребителите използват мобилната мрежа на телекома, за да общуват, да се забавляват и информират през празниците. Общо генерираният трафик през тези четири дни в мрежата на А1 е в обем от близо 2 700 000 GB. Данните на телекома показват ръст на генерирания трафик както на 4G от 58%-61% през четирите дни, така и на 5G, където се наблюдава постоянно увеличение от старта на 5G ULTRA.

Резултатите от използването на мобилната мрежа на А1 в празничния период показват, че и голяма част от потребителите са избрали да пътуват, което не им е попречило да останат свързани с интернет и в контакт със своите близки и приятели. В Пампорово е регистриран 206% ръст на интернет трафика и 144% ръст на изговорените минути на 1 януари спрямо друг натоварен ден – 18 декември с началото на ски сезона в страната. Останалите зимни курорти у нас също регистрират сериозно увеличение на първия ден от Нова година: в Банско е отчетен 174% ръст на трафика и 86% ръст на разговорите, а в Боровец 101% ръст на трафика и 85% на разговорите.

Същото се наблюдава и в по-големите градове, като Ловеч с 28% ръст на трафика и 46% на разговорите на 1 януари 2022 г. спрямо 18 декември 2021 г. Габрово и Монтана са генерирали 28% увеличение на трафика, а Варна 25% ръст. Единственият град, в който се наблюдава спад на интернет трафика, но не и на разговорите, е София. За сметка на това в Софийска област е отчетен 22% ръст на трафика. В останалите големи градове е регистрирано увеличение и по двата показателя, но в по-малка степен спрямо курортите.