fbpx Фамилните компании разчитат на добрите отношения с клиентите си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фамилните компании разчитат на добрите отношения с клиентите си

Над 65% от фамилните компании разчитат на добрите отношения с клиентите си, за да се справят с конкуренцията в своя сектор. Това сочи проучване на Ernst&Young, представено на организираната от българското Сдружение на фамилния бизнес Годишна среща на членовете на организацията. За да бъдат достатъчно силни на съвременния пазар обаче, семейните фирми акцентират и върху иновациите. Повече от 50% от мениджърите на такива компании съзнават необходимостта от непрестанно обновяване на бизнес практиките.
Фамилните компании отчитат с до 10% по-висок годишен оборот в сравнение с другите фирми в секторите си. С 8% повече пък са работните места, които семейните фирми са осигурили.
Според проучването фамилните компании представляват 38% от всички средно големи фирми в Европа. Най-голям е процентът, който те заемат в Германия, където 47% от всички средно големи компании са именно семейни. Такива са и 46% от италианските компании, 44% от испанските, 30% от френските, както и 26% от английските средно големи фирми, показват още данните на Ernst&Young.

„Световните тенденции са валидни и за българските фамилни компании. През последните години в резултат на кризата и с първите реални случаи на прехвърляне на бизнес от първо на второ поколение, ние си дадохме сметка, че основното ни конкурентно предимство е доверието. Фамилните компании са предпочитани като партньор от бизнеса и като работодател от служителите, защото в тяхното управление има прозрачност и лична отговорност.”, коментира Христо Илиев, председател на Сдружението на фамилния бизнес в България.