fbpx Renault, Nissan и Mitsubishi Motors с обща пътна карта, ще инвестират 23 млрд. евро в електрификация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Renault, Nissan и Mitsubishi Motors с обща пътна карта, ще инвестират 23 млрд. евро в електрификация

Renault Group, Nissan Motor Co., Ltd. и Mitsubishi Motors Corporation обявиха общи проекти и действия за ускоряване и оформяне на общото им бъдеще към 2030 г., фокусирайки се върху веригата на стойността на мобилността.

Алиансът определя обща пътна карта за 2030 г., фокусираща се върху електрически автомобили и интелигентна и свързана мобилност, споделяйки инвестиции в полза на трите компании и техните клиенти.

В следващите 5 години ще бъдат направени инвестиции от 23 млрд. евро за подкрепа на офанзивната стратегия в електрификацията. С 35 нови електрически модела през 2030 г. Алиансът предлага най-мащабната глобална EV оферта, базирана на петте общи платформи за електромобили.

Членовете на Алианса са разработили методология за „интелигентна диференциация“, която определя желаното ниво на съвместимост за всеки автомобил, интегрирайки няколко параметъра на възможно обединяване, като платформи, производство, задвижващи системи или сегмент. Това се допълва и подобрява от по-строг подход към дизайна и диференциацията на горната част на автомобилите. Например, общата платформа за C и D сегмент ще се използва за пет модела от три марки на Алианса (Nissan Qashqai и X-Trail, Mitsubishi Outlander, Renault Austral и предстоящ седемместен SUV).

Засилвайки този процес, членовете на Алианса ще подобрят използването на общи платформи през следващите години от 60% днес до повече от 80% чрез 90 общи модела през 2026 г. Това ще позволи на всяка компания да задълбочи фокуса си върху своите клиенти, най-добри модели и основни пазари, като същевременно разшири иновациите в целия Алианс на по-ниска цена.

Като част от тази стратегия, Mitsubishi Motors ще засили присъствието си в Европа с два нови модела, сред които новият ASX, базиран на бестселърите на Renault.

Renault, Nissan и Mitsubishi са пионери на EV пазара, като вече са инвестирани повече от 10 млрд. евро в областта на електрификацията. На основните пазари (Европа, Япония, САЩ, Китай) 15 завода на Алианса вече произвеждат части, двигатели, батерии за 10 модела електромобили, като досега са продадени повече от 1 млн. автомобили и са изминати 30 млрд. е-километри.

Въз основа на този уникален опит, Алиансът се ускорява с общо 23 млрд. евро допълнителни инвестиции в електрификация през следващите пет години, което води до 35 нови електрически модела до 2030 г.

90% от тези модели ще бъдат базирани на общи EV платформи, покривайки повечето пазари във всички ключови региони:

- CMF-AEV, най-достъпната платформа в световен план, използвана за новата Dacia Spring.

- KEI-EV (мини автомобил) семейство платформи за ултра-компактни електомобили.

- LCV-EV семейство платформи за професионални клиенти, използвано за Renault Kangoo и Nissan Town Star.

- CMF-EV, глобалната, гъвкава, EV платформа. Тя ще бъде по пътищата след няколко седмици като основа за кросоувъра Nissan Ariya и Renault Megane E-Tech Electric. 

- CMF-BEV, най-конкурентната компактна електрическа платформа в световен план, която ще бъде лансирана през 2024 г. Тя осигурява до 400 км пробег и притежава изключителни аеродинамични характеристики, което помага за намаляване на разходите с 33% и консумацията на енергия с повече от 10% в сравнение с Renault ZOE. Тя ще бъде база за 250 000 автомобила годишно под марките Renault, Alpine и Nissan. Сред моделите са Renault R5 и новият компактен електромобил, заменящ Nissan Micra.